Svetovni dan brezdomcev

Lahko se zgodi tudi tebi.

Dandanes imamo malo morje dni, ki so posvečeni tej ali oni stvari. Čeprav je veliko pomembnih, ki predstavljajo in opozarjajo na pereče družbene in svetovne probleme, ki bi se jih morali zavedati vsi, pa jih je v poplavi ostalih dni včasih težko opaziti. Eden takšnih dni je tudi svetovni dan brezdomcev, ki ga obeležujemo 10. oktobra.

Koncept za svetovni dan brezdomstva se je razvil 10.10.2010 in se je redno odvijal vse do danes. Razvil se je zaradi spletnih diskusij med ljudmi delujočimi proti brezdomstvu po celem svetu. Namen tega je, kot seveda pri vseh drugih dneh, nameniti pozornost problemu in ljudem nuditi priložnost da stopijo iz ulice in zaživijo normalno življenje.
Raziskave so pokazale da je tudi v Sloveniji vedno več brezdomcev. Po podatkih združene mreže vseh organizacij Brezdomni do ključa jih je letos več kot 4500, še posebno veliko težavo pa predstavljajo brezdomne družine. Društvo Humanitarček je izvedlo terensko raziskavo, kjer so brezdomce po Sloveniji povprašali o njihovem vzroku pristanka med brezdomci in skušali izvedeti več o njihovi strukturi. Moški brezdomci so povprečno stari 42 let, in so tam nekje do 12 let. Do tega jih je privedlo predvsem zauživanje prepovednih substanc in nezadostna finančna sredstva. Ženske so v primerjavi z moškimi stare okoli 39 let in na ulici preživijo približno 4leta. Do tega so jih večinoma privedla nezadostna finančna sredstva, pomanjkanje dela in nasilje v družini. Zanimivo je, da na leto povprečno, dobesedno na ulici, preživijo moški brezdomci kar 131 dni, ženske pa slabih 17 dni.

“Kakšni lenuhi”, se velikokrat sliši, če kdo omeni brezdomce. Morda nekateri res so, kjer so, po lastni krivdi, vendar pa je bila večina prisiljena zapustiti svoje domove zaradi takšnih ali drugačnih razlogov in samo srečni in hvaležni smo lahko, da se to ni zgodilo nam. Brezdomce velikokrat stigmatiziramo in diskriminiramo, ker mi “srečneži”, smo pa le uglajeni in sposobni ljudje, ki nam, upajmo, nikoli ne bo treba preživeti noči na in ulici in ne bomo nikoli izkusili težkega življenja zaznamovanega človeka. Za nekaj trenutkov zaprite oči in si zamislite, kako bi vi preživeli na ulici. Bi, navajeni lepega življenja, sploh preživeli?

Ne dajajmo ljudi v nič, saj ne poznamo njihovih zgodb. Ne poznamo dogodkov, ki so jih zaznamovali in jih prisilili v brezdomstvo. Vsi smo ljudje in si zasližimo istega spoštovanja. Zato pomagajmo po svojih močeh.

Dobrodelno društvo Humanitarček (tukaj lahko preberete intervju s predsednico društva in nekdanjo dijakinjo GCC) tudi letos organizira zbiranje osnovnih potrebščin za brezdomce. To so kape, šali, rokavice, nogavice, kozmetični pripomočki, paštete, konzerve … Stvari bodo predane Zavetišču Celje, zbirajo pa se v pritličju šole. V zameno za podarjene potrebščine Humanitarček podarja broške, ki jih je za ta projekt oblikoval Mitja Bokun.

Akcija bo potekala do 26. 10. 2016.

 

Vabljeni k sodelovanju. Ni potrebno veliko, da nekomu spremenite dan ali celo teden, mesec …

 

 

1 Komentar

  1. Pingback: Intervju: Ninna Kozorog | Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja