Strpnost pomeni sprejeti in spoštovati drugačnost

V današnjem svetu se velikokrat pogovarjamo o dostojanstvu, sprejemanju drugih, njihovih mnenj in njihovega pogleda na svet. Z odraščanjem dojemamo, da naše mnenje ni vedno enako mnenju drugih … Dojemamo, da smo si ljudje med sabo precej različni. Učimo se, da je potrebno spoštovati druge in jih kolikor se le da razumeti. Ampak zaradi nezmožnosti sprejemanja in spoštovanja drugačnosti, se žal danes v svetu pojavlja ogromno nestrpnosti.

Naj vam na začetku tega razmišljanja predstavim malo zgodovine o tednu ter dnevu strpnosti. Mednarodni dan strpnosti, ki ga obeležujemo vsako leto šestnajstega novembra, je spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju šestnajstega novembra 1995. Leta 1996 je OZN povabila države članice, da šestnajsti november obeležujejo kot mednarodni dan strpnosti z aktivnostmi, ki so usmerjene na izobraževalne ustanove in širšo javnost.

Strpnost pa je v sodobnem svetu zaradi naprednega gospodarstva, vse večje mobilnosti, socialnih omrežij, komunikacije in integriranja bolj pomembna kot kadarkoli prej, poudarja UNESCO. Vedeti moramo, da nestrpnost vedno temelji na nevednosti in strahu – pred neznanim, pred drugačnimi in različnimi kulturami, religijami ali narodi. Najučinkovitejše sredstvo za odpravljanje nestrpnosti je izobraževanje, a najprej moramo ljudi seznaniti z njihovimi pravicami in svoboščinami ter jih naučiti, da spoštujejo pravice in poskušajo razumeti druge ter njihova stališča.

In kaj nam pravzaprav strpnost pomeni? Menim, da biti strpen pomeni spoštovati in razumeti, biti spoštovan in razumljen. Da skušamo razumeti mnenja drugih, da nismo skeptični in da dovolimo nekomu, da izrazi svoje mnenje tudi takrat, ko ni v skladu z našim. Da smo razumevajoči in poskušamo dojeti različne zorne kote in poglede na isto stvar. Da se naučimo, da na svetu nismo sami ter da poleg nas živi toliko različnih posameznikov, ki si zaslužijo priložnost, da izrazijo lastne misli in poglede.  Predvsem pa strpnost pomeni, da smo sprejemamo in spoštujemo drugačnost, čeprav nam morda deluje kot nekaj nenavadnega ali celo nepoznanega. Pomembno je, da se ne vdamo stereotipom, temveč da si dovolimo sami ustvariti sliko o določenih ljudeh, njihovih običajih, kulturi, religiji, itd.

Ob tednu strpnosti vas novinarji Sledka naprošamo, da skušate osvestiti spoštovanje kot temeljni gradnik dobre komunikacije in razumevanja. Na svetu nas je na mnogo in vsi spori, ki nas delijo, pa naj si bodo to vojne ali terorizem, se zgodijo kot posledica nestrpnosti. Zato stopimo skupaj in pokažimo svetu, da se lahko spoštujemo in razumemo med seboj, predvsem pa živimo v miru. Bodimo #enostavnodrugačni in ne obsojajmo napak in pomanjkljivosti drugih, ampak se raje poslušajmo in sprejemajmo takšne kot smo, saj je vsak izmed nas unikaten in vsak izmed nas si zasluži biti spoštovan in razumljen.

 

A. G.

1 Komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja