Srečevanja/Begegnunen

Koncert pevcev iz Avstrije in Celja posvečen 70. obletnici konca II. svetovne vojne, svobodi in miru

Srečevanja/Begegnunen je mednarodni umetnostni projekt, ki nastaja v sodelovanju med Celjem, Lienzom in Bad Ischlom s ciljem krepitve mednarodnega dialoga in človekovih pravic. V soboto, 16. 5., se bo ob 19. uri s koncertom v cerkvi sv. Jožefa v Celju, zaključilo prvo leto projekta, ki je bilo zaznamovano predvsem z obletnicami začetka I. svetovne vojne in konca II. svetovne vojne, vanj pa so se, v medšolskem sodelovanju, vključili zlasti mladi – dijaki Gimnazije Lienz, Deželne glasbene šole iz Bad Ischla in sedanji ter nekdanji dijaki Gimnazije Celje – Center. Na celjskem koncertu bodo z zanimivim izborom del iz umetne in ljudske zakladnice nastopili Cerkveni pevski zbor Anras in Vokalni sekstet Hiše kulture Celje. Vstop na koncert je prost.

Po koncertih in razstavah v Avstriji (oktober, december 2014), bodo teme tokratnega koncerta v Celju 70. obletnica konca druge vojne, mir in svoboda. V knežje mesto prihajajo gostje iz Avstrije –

Ccerkveni pevski zbor iz Anrasa, ki povezuje vse generacije pevcev v tej zanimivi vasici v osrčju Lienških Dolomitov, kjer je zatočišče po koncu vojne našlo 70 Slovencev, ki so se globoko vtisnili v spomin vasi, kjer so ostali skoraj dve leti. Eden najmočnejših spominov na naše rojake je ravno petje in zborovska glasba, s katero so si lajšali bolečine ob koncu še ene izmed nesmiselnih vojn, ki je razklala človeški rod. Pevce iz Avstrije bo gostil Vokalni sekstet Hiše kulture Celje, mlada zasedba, ki se je v preteklih letih proslavila zlasti z izvajanjem starejše glasbe, program koncerta pa bo sestavljen iz umetnih in ljudskih del, ki jih je navdihnila vera v svobodo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja