Srečevanja | Begegnungen

Začetek novega mednarodnega projekta Gimnazije Celje – Center

V petek, 17. 10., se je s koncertom in slavnostnim odprtjem razstave umetniških del v Lienzu in Anrasu na avstrijskem Tirolskem začel nov mednarodni projekt s katerim je Gimnazija Celje – Center v povezala dijake iz Avstrije in Slovenije. Ob prisotnosti veleposlanikov evropskih držav so mladi z GCC, Srednje šole za gostinstvo in turizem ter Državne gimnazije iz Lienza, počastili spomin na žrtev obeh vojn. Zbrane visoke goste iz deželne in državne avstrijske politike, predstavnike šolstva in mladinskih organizacij pa je nagovoril tudi slovenski veleposlanik na Dunaju, nj. eksc. g. Andrej Rahten.

Projekt, ki ga GCC koordinira v okviru dejavnosti pri mreži Unesco ASPnet, je zasnovan kot dolgoročno čezmejno sodelovanje na področju kreativnosti, inovativnosti in aktivnosti mladih ter medkulturnega dialoga, ki preko različnih medijev skuša poudarjati eno temeljnih poslanstev umetnosti, ki s svojo univerzalno govorico premošča jezikovne in politične prepreke. Navdih za projekt so mladi iz obeh držav našli v zgodbi o vasici Anras, nedaleč od izvira reke Drave, ki prav tako povezuje Slovenijo in Avstrijo. Tam so zatočišče po vojni vihri našli naši predniki, ki so zaradi različnih razlogov morali zapustiti rodno grudo in na tujem, osovraženem ozemlju stkali nova prijateljstva in ljubezni ter v tamkajšnjih prebivalcih pustili močan pečat. Projekt spodbuja mlade h kritičnemu, a strpnemu in odprtemu pogledu na raziskovanje zgodovinskega spomina, ki ni nujno del uradnih knjig in politične zgodovine naših držav.

Projekt se je v Avstriji začel z veliko pozornostjo javnosti in medijev. Uvod v dva projektna dneva je bilo srečanje dijakov in učiteljev iz GCC in SŠGT s kolegi iz lienške gimnazije ter kratek matinejski koncert vseh treh glasbenih sestavov GCC – dekliškega pevskega zbora, fantovske vokalne zasedbe in instrumentalne zasedbe The Šlagers. V večernih urah pa so s koncertom anraškega zbora ter slovenskih glasbenikov dijaki umetniške gimnazije likovne smeri odprli razstavo z naslovom »Srečevanja«, izjemen delež k uspehu večera pa so prispevali tudi dijaki in profesorji celjske Srednje šole za gostinstvo in turizem, ki so zbrano občinstvo razvajali s slovenskimi kulinaričnimi specialitetami. Drugi dan je bil namenjen neformalnemu druženju in ogledom.

Projekt se nadaljuje v mesecu decembru z adventnimi koncerti v Celju in Bad Ischlu, naslednji večdnevni dogodek pa se obeta maja 2015, ob Dnevu Evrope v počastitev 70-obletnice konca druge svetovne vojne. Mladi umetniki z GCC pa bodo del razstave iz Anrasa predstavili tudi v okviru razstave Pozdrav iz bojnega polja 4. 11. v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja