(SPOLNI) ODNOSI

Osrednja tema letošnjega tedna zdravja so odnosi. Ti so sestavni del našega vsakdanjega življenja. Medsebojne odnose gradimo na vsakem življenjskem koraku. Zdravi odnosi nam dvigajo energijo in psihično stabilnost. Slabi nam lahko načenjajo naše fizično in psihično zdravje, posledice le teh pa lahko prenašamo na naše potomce.

Spolnost je pomemben del odnosa med dvema človekoma, ki se imata rada. Pomembna je prav v vseh življenjskih obdobjih. Vsak jo čuti po svoje in jo doživlja na svoj način.

Odnos do spolnosti se začne nekje v puberteti in se skozi vso življenje oblikuje. Prav zato je pomembno, da se partnerja, ki želita to vključiti v svoj odnos, o tem iskreno pogovarjata in upoštevata želje drug drugega.

Že od nekdaj spolnost velja za tabu temo predvsem med mlajšo, še neizkušeno generacijo. Čeprav se zdi, da je z generacijo milenijcev ta tematika vedno pogostejša pri dandanašnjih vsakdanjih pogovorih, lahko še vedno zaznamo pri ljudeh določen sram in odpor. Mladi se o spolnosti večinoma izobrazimo preko šolskih delavnic, prijateljev in spleta. Še vedno je večino mladostnikov strah pogovorov s starši o tej temi. Na pomanjkanje informiranja mladih kaže tudi podatek, da se starost ob prvem spolnem odnosu znižuje. Zanj se mladostniki največkrat ne odločajo iz ljubezni, temveč iz radovednosti ali zaradi prevelikega vpliva alkohola in drog. Mnogi kasneje to naglo odločitev obžalujejo. Predvsem je treba poudariti pomembnost uporabe ustrezne zaščite (kondomi), saj je v teh letih povečana izpostavljenost spolno nalezljivih bolezni – HIV, gonoreja, genitalni herpes… Aids, ki ga povzroča virus HIV, je bil v preteklih letih ravno zaradi premajhne informiranosti, predvsem v manj razvitih državah, zelo razširjen in je terjal mnogo smrtnih žrtev.

Kasneje v življenju, ko s stalnimi partnerji že načrtujemo družino, je pogostejša zaščita hormonska kontracepcija. Pogosto se nehote zgodi, da se spolnost iz užitka spremeni v skrbno načrtovan proces, ki prične bremeniti oba partnerja in ju začne odtujevati. Mnoge ženske po porodu zaradi slabe samopodobe, čutijo do tega tudi odpor.

O spolnosti pri starostnikih se redko pogovarjamo, čeprav je vendarle prisotna, le omejena z kroničnimi obolenji. Pogosto se moški srečujejo z erektilno disfunkcijo, ženske pa s težavami zaradi suhe nožnice.

Spolnost se torej skozi različna življenjska obdobja spreminja in ni v nobenem izmed njih manj vredna. Da bi lahko v spolnosti uživali, je pomembno, da se o svojih željah in pričakovanjih pogovorimo s parterjem, ki mu zaupamo. Ker nas spremlja vso življenje, ne bi smela veljati kot tabu tema, ampak bi se morali o tem pogovarjati v enakem obsegu kot o drugih življenjskih področjih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja