Špansko obarvano popoldne

“Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva.”

– Georgij Plehanov

 

Danes smo se dijaki, ki se kot drugi tuji jezik učimo španščino, odpravili proti I. gimnaziji v Celju, po domače – Kajuhu. Odšli smo namreč na ogled dveh predstav v španščini, ki sta tam potekali v okviru VII. mednarodnega festivala srednješolskega gledališča v španščini.

V dvorani Gimnazijki je vrvelo od pričakovanja, ko so nas na začetku pozdravili prof. Peunikova, ravnatelj I. gimnazije v Celju ter mentorici prispelih Špancev. Po zahvalah in ostalih formalnostih se je začela predstava; igra z naslovom Ensayo – po slovensko: preizkus. Skozi zgodbo petih deklet in ene ženske so nas humorno popeljale dijakinje, ki so igro napisale kar same. Zgodba se odvija na šoli, ko se nekaj dijakinj odloči, da bodo naredile špansko predstavo. Pridružita se jim še športnica s Slovaške in čistilka iz Bosne. Vse skupaj se odvija hitro in zabavno, gledalca pritegne in nasmeji. Vse pohvale!

Naslednja igra pa je bila tista, ki smo jo vsi čakali – igra, ki so jo odigrali Španci. Predstavili so nam zgodbo dveh princev, ki nekega dne po nesreči izpustita v stolpu ujetega škrata. Ker je kralj jezen, enemu izmed princev (Verdemarju) ukaže, naj zapusti kraljestvo. Ta to tudi stori in se zaposli kot dvorni norček na gradu nekega drugega kralja. Tam izve, da se hoče zmaj polastiti princese Infantine – Verdemarjeve ljubezni. Princ se zato, kot po navadi, odpravi na pustolovščino in skupaj s škratom premaga zmaja. Medtem pa se na poroko z mladenko pripravlja tudi lopov Esperpento, ki ukrade zmajevo glavo in se pretvarja, da je zmagovalec. S prečudovitim jezikom so nas popeljali skozi zgodbo in nas vse navdušili.

Tako smo se danes naužili sončnega dneva ter sončnega jezika. Zahvaljujemo se prof. Rednakovi, ki nam je omogočila ogled in udeležitev festivala in upamo, da bomo česa podobnega deležni tudi v prihodnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja