SLOVANSKI LETNI ČASI NA GRADU BOGENŠPERK

Na  grebenu Strmca nad Dvorom, v občini Šmartno pri Litiji, stoji lepo obnovljen renesančni grad Bogenšperk, ki ravno zaradi svoje bogate zgodovine sodi med ene najpomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov Slovenije. Dijaki Gimnazije Celje-Center, ki obiskujejo pouk ruščine kot drugi ali tretji tuji jezik, so v sredo, 20. oktobra, skupaj s profesorico ruščine, Ano Metličar, obiskali grad Bogenšperk, kjer so skupaj z gimnazijci, rusisti Gimnazije Litija preživeli zelo lep, predvsem pa poučen dan. 

Od leve proti desni: Andreja Rihter (direktorica Foruma slovanskih kultur), Dmitrij Polikanov (namestnik direktorja Zvezne agencije Rossotrudničestvo), Ana Metličar (profesorica ruščine na GCC), Nikolaj Gusjev (direktor Ruskega doma v Ljubljani in predstavnik Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji)

Za začetek jih je z uvodno besedo nagovorila ga. Andreja Rihter, ki je direktorica Foruma slovanskih kultur. Sledil je ogled gradu, kjer so dijaki spoznavali zgodovino, arhitekturo, predvsem pa pomembne lastnike te veličastne zgradbe, kamor zagotovo sodi Janez Vajkard Valvasor. Le-ta je v Slavi vojvodine Kranjske svoje takratno domovanje opisal z naslednjimi besedami: »V deželnem jeziku se grad in gospostvo Wagensperg imenuje Bogenšperk; leži na Dolenjskem, štiri milje od Ljubljane. Ta grad je še eden tistih starih gorskih gradov, sezidanih na visokem hribu sredi gozdov. Ima razgled daleč na visoke snežnike proti Koroški in Štajerski, čist in zdrav zrak, sicer ne ravnine, kljub temu pa polja po hribih, preizvrstno sadje vsake vrste – češnje so štiri ali pet na enem peclju – v bližini vinske gorice in nedaleč od gradu lep črn in rumen marmor, ki sem ga na svojem mestu že popisal.« Med drugim, pa so si ogledali tudi Rusko-slovenski center Davorina Hostnika.

Projekt poteka v sodelovanju z Javnim zavodom Bogenšperk, Občino Šmartno pri Litiji, Skladom Toneta Pavčka, Gimnazijo Celje – Center, Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji, generalni pokrovitelj prvega dogodka pa je Ruski dom v Ljubljani

Ruski predsednik Vladimir Putin je februarja letos na mesto namestnika direktorja Zvezne agencije Rossotrudničestvo, ki skrbi za promocijo in sodelovanje na področjih kulture, znanosti in izobraževanja, imenoval Dmitrija Polikanova. Njegova velika želja je bila, da bi se z dijaki pobližje spoznal in z njimi spregovoril tudi kakšno besedo. Najprej jim je predstavil možnosti študija na vrhunskih ruskih univerzah, ter vse ugodnosti, ki spadajo zraven. Sledil pa je bolj sproščen del, kjer so dijaki dobili možnost, da so g. Dmitrija povprašali o njegovih izkušnjah, željah, interesih …

Dijaki so se seznanili tudi z zbirko 100 slovanskih romanov, ki je mednarodni literarni program sodobne slovanske književnosti, nastale po padcu berlinskega zidu. Tako so spoznali enega najvidnejših sodobnih slovenskih romanopiscev, Vlada Žabota in rusko slovenistko Julijo Sozino. Pogovarjali so se o slovanski mitologiji, prevajanju in prisluhnili odlomkom romana Volčje noči v slovenščini in ruščini.

Prekrasen dan, pa so dijaki zaključili s pogostitvijo v tamkajšnji grajski restavraciji.

Sledkosned

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja