Sledkov kino: Grand Budapest hotel

Po prejšnjem kratkem uvodu in seznanitvijo z letošnjimi oskarji, se bomo lotili nominiranih filmov. Par jih bomo obdelali že pred podelitvijo, nekaj pa po le-tej.

Najprej se bomo lotili precej popularnega Grand Budapest Hotela, ki spremlja dogodivščine Gustava in njegovega postreščka Zera Moustafe v deželi, ki nosi ime Zubrowka. Zgodbo pripoveduje Pisatelj, ta pa je postavljena v čas med svetovnima vojnama.the-grand-budapest-hotel-image-6

Gospod Gustave H. je predan vodja hotela, katerega cilj je zadovoljiti vse goste, še posebej pa bogate plavolase ženske. Zgodba se zaplete, ko umre Gustavova premožna ljubica, Madame D, in mu zapusti sliko Dečka z jabolkom. Te slike jima ostali dediči namreč nikakor nočejo izročiti, zato jo ukradeta in z njo pobegneta. Tako se začne lov nanju po celotni deželi Zubrowki. Gustava in Zera spremljamo da divjem begu pred poklicnim ubijalcem, policijo in sinom Madame D. Več o zgodbi vam ne smemo razkriti, saj bo drugače film izgubil svoj čar in tančico misterioznosti.

‘I go to bed with all my friends.’

Grand Budapest Hotel je bil s strani kritikov dobro sprejet. Označili so ga za film, ki je precej tipičen za Wesa Andersona, vendar vseeno poseben v svojem edinstvenem humorju, ki je na momente precej grob. Film je balzam za oči, saj je scena večinoma obarvana pastelno, čeprav se barve spreminjajo tako, da odgovarjajo razpoloženju v filmu. Pa ne samo barvna paleta, tudi igralska paleta je kakovostna – Ralph Fiennes (bolj znan po vlogi Mrlakensteina), Tilda Swinton, Jude Law, Willem Dafoe, Edward Norton in Léa Seydoux so le pešica izmed kopice vrhunskih igralcev, ki so sodelovali pri snemanju.

Zdi se, da je vse skupaj precej nedolžno, vendar je jezik precej vulgaren. In ta vulgarnost jezika skupaj s pastelno sceno pričara prisrčno komedijo, ki vas bo nasmejala in občasno v vas vzbudila skrb za usodo likov. Vse skupaj je zavito v lično škatlico za pecivo, s pentljo na vrhu!

Trailer si lahko ogledate tukaj.

grand-budapest

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja