Sledi spremembam

Pred kratkim sem se pogovarjala s prijateljem in naletela sva na temo, ki se je razvila v pravi mali prepir, ta pa bi se lahko razvil še v večjega.

Pripovedoval mi je o neki šolski uri. Nič ne bi bilo narobe s tem, če ne bi omenil neke teze, ki so se je naučili pred nekaj tedni. »Umetniki so lažnivci in vse bi bilo treba pobiti.« Da, to je ta trditev. Absurd, kajne? In če se že sprašujete, kdo, kateri dijak je to izjavil, vas moram obvestiti, da je to izjavila … oseba z diplomo in ugledno službo.

Pa se pogovorimo o tem.

Nihče, ponovim, NIHČE, nima pravice drugega obtožiti, da je lažnivec. Citat iz Svetega pisma: »Prvi kamen naj vrže tisti, ki je brez greha.« (Jn 8,7.) Druge naj obtožuje tisti, ki sam vedno pove po resnici. Takšen človek pa ne obstaja, kajne? Ali se mogoče motim? Ali obstaja človek, ki v življenju še ni povedal laži? No, če ga poznate ali se sami štejete med takšne, se javite. Dali vas bomo na detektor laži. Zagotovo bomo našli vsaj eno laž.

Umetnik NI lažnivec. On je kvečjemu edini, ki pove po resnici, ki pokaže »realistom«, kakšen je v resnici svet. Da, umetnik lahko podobo skazi in jo pokaže v drugačni luči, ampak za tem je vedno nekakšno globlje sporočilo. Če človek tega ne razume ali noče razumeti, si je popolnoma sam kriv in naj zapre usta. Umetniki so vsi ljudje. Umetnost je lahko likovna; slikanje, kiparjenje, risanje, rezbarjenje, oblikovanje, arhitektura,fotografija … Lahko je pisanje knjig, zlaganje pesmi, oblikovanje oblek, skladanje glasbe, petje, kuhanje ples in ne nazadnje tudi poučevanje. Umetnost je vse, kar človek ustvari, naredi, daje drugim ljudem. Torej je umetnik vsakdo. Tudi oseba, ki je to izjavila. Kajti rodimo se iz umetnosti. Rojstvo samo po sebi je umetnost. Ali ni neverjetno, da se iz dveh popolnoma brezobličnih celic razvije človek? Umetnost je vse, kar nas obdaja. Če besedo umetnik nadomestimo z njeno sopomenko človek, dobimo zelo sovražno trditev: »Človek je lažnivec in vse bi bilo treba ubiti.« Pa si res to želimo? Ali ni spomin na holokavst v 2. svetovni vojni še živ? Ali se ljudje še vedno zgražajo nad dejanji »hudiča v človeškem telesu« Hitlerja ? Umor in uboj sta dejanji, ki ju človek ne bi smel poznati. Nihče ne bi smel nikoli nikomur želeti smrti ali si želel nekoga ubiti. Vsakdo ima življenje, za katerega je vredno živeti.

Dragi kolegi! Ne poslušajte in ne zapomnite si vedno vsega, kar vam povedo starejši. Včasih je dobro razmišljati s svojo glavo in malo pretehtati, kaj je vam pogodu. Predvsem pa se držite nasveta: »Z drugimi ravnaj tako, kot sam hočeš, da ravnajo s tabo.«    

 

 

 

//

1 Komentar

  1. asdf Odgovori

    Torej, te izjave si ni zmislil tvoj kolega, temveč jo je izrekel Platon, bolj natančno, on se umetnikov boji in pravi da bi jih bilo treba izgnati iz države. Zakaj? Ker je zanj umetnost samo posnemanje. Umetnik se ne ukvarja za resnico, idejami; prikazuje iluzije. Platon namreč deli realnost na svet idej in svet pojavov (kar sklepam da si vedel/a, glede na to da se je med tabo in kolegom vnel prepir), umetniki pa posnemajo svet pojavov – to, kar je že posneto in se samo oddaljujejo od resnice. Po tej logiki so torej vsi umetniki lažnivci, so trikrat oddaljeni od resnice (posnetek posnetka posnetka).
    Pa da še dodam – rojstvo.. tu res ni neke velike znanosti, ali pač?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja