Sladoled: vse se je začelo na Kitajskem

Med vročimi poletnimi dnevi si ljubitelji slaščic pogosto zaželimo prav posebne sladice imenovane sladoled, ki lahko v vročih dneh seveda hitro postane tudi tekočina, a najboljša je v obliki majhne kepice v sladkem kornetu.

A kaj pravzaprav vemo o tej slaščici in od kod je prišla? No, naj vas novinarji Sledka seznanimo s kratko zgodovino sladoleda.
Pot sladoleda kot slaščice se je začela pred več kot tri tisoč leti na Kitajskem. Tamkajšnji vladarji so prvi imeli priložnost uživati v njej, ko so jim kuharji v sneg iz planin vmešali sadje, vino in med. Leta 1295 se je znani in veliki popotnik Marco Polo vrnil iz Kitajske in s sabo v Evropo prinesel recept za »sladoled«. Tej različici recepta so dodali še jakovo mleko ter tako pridobili bolj kremno teksturo. Leta 1533 je Katarina De Medici s poroko s francoskim kraljem Henrikom II. postala francoska kraljica. Ena od mnogih stvari, ki jih je vzela s sabo v Francijo, je bil tudi recept za zmrznjeno mleko – sladoled. Kmalu zatem je neki francoski kuhar odprl trgovino, kjer je to sladico tudi prodajal. Bil je prvi, ki ji je dodal okuse kot sta čokolada in jagoda.
Iz Evrope se je sladoled preselil v Združene države Amerike, kjer je leta 1700 guverner Marylanda prvič uradno s to sladico pogostil svoje goste. Vse pa se je nadaljnje razvilo, ko je leta 1842 Jacob Fussel v Baltimoru odprl prvo tovarno sladoleda v ZDA in sladoled prodajal kar s svojega vagona ter ga v takšni obliki, kot ga poznamo danes, razširil po celem svetu.
Ne pozabite, da se bomo v četrtek tudi na šoli sladkali s sladoledom. Vendar naj vam to ne prepreči, da bi si do takrat privoščili kakšno kepico.

Če želite izvedeti še več o sladoledu, nas še naprej redno spremljajte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja