ŠILA ponovno v knežjem mestu

Jesensko gostovanje šolske improvizacijske lige v Celju, 15. 11., Celjski mladinski center

Vedno bolj popularna oblika impro gledališč si je v preteklih letih pot uspešno utrla tudi v srednješolske klopi, kjer povezuje ustvarjalno mladino, ki si v prostem času želi izkušenj na govornem in improvizacijskem področju ter gledališkem odru. V Sloveniji je glavni promotor tega zanimivega žanra ŠILA, šolska improvizacijska liga, ki redno organizira tekme v tej disciplini, po navadi v Ljubljani in Mariboru, junija pa je prvič gostovala tudi v Celju, kamor na povabilo alumni Društva GCC prihaja tudi z novembrskim predtekmovanjem, in sicer v petek, 15. 11., ko se bodo ob 17.00 in 19.00 v Celjskem mladinskem centru pomerile ekipe Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana, Gimnazije in Poljane in gostitelji, člani Impro lige Gimnazije Celje – Center. Na tej šoli namreč deluje edina celjska mladinska impro ekipa. Vstop na prireditev, ki jo bodo popestrili tudi glasbeniki Društva GCC in Gimnazije Celje – Center je prost.

V tej gledališki disciplini gre za neformalno izobraževanje mladih, osnovano na temeljih improvizacije. Šila hodi po tanki brvi med otroško domišljijo in svetom odraslih, spodbuja ustvarjalnost mladih in njihovo aktivno participacijo. Šila v Sloveniji ji nastala po vzoru »starejše« Impro lige Gledališča Ane Monro in je lahko tekmovalne narave, kot bo to tudi v Celju. Dijaki morajo z gledališko improvizacijo na odru reševati posamezne igralske naloge, impro tekmo, kar je najbolj popularna uprizoritev improvizacijskega gledališča, kjer tekmujeta dve igralski skupini z najmanj pet člani. Jedro Šile so kratke tri do štiriminutne igrice, t.i. impro discipline. Bistvo Šile in impro gledališča je, da ni vnaprej predpisanega scenarija. Teme, situacije, prostor, like in karakterje določa publika, ki aktivno sodeluje v celotnem procesu, zato Šila velikokrat služi tudi kot »trening« na sprejemne izpite za AGRFT, drugi bistveni element pa je seveda kvalitetno preživljanje prostega časa.

V Celju na Gimnaziji Celje – Center deluje edina srednješolska impro ekipa v mestu, in sicer pod okriljem Društva GCC, ki povezuje nekdanje in sedanje dijake in učitelje šole. Mentor nadebudnih improligašev z GCCja je Vid Šumak, eden najaktivnejših članov slovenske impro lige. Dogodek bodo povezovali priznani slovenski improustvarjalci, ki prihajajo iz gledaliških, glasbenih oz. kulturniških vod, zaokrožili pa ga bodo tudi nastopi mladih glasbenikov z Gimnazije Celje – Center.

ImproGCC

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja