Dobrodelni tudi na GCC

Od 23. 10. do 27. 10. 2017 se bo na šoli odvijal teden solidarnosti in dobrodelnosti, ki se bo zaključil s kostanjevim piknikom in 10. dobrodelnim koncertom v petek, 27. 10. V ta namen naj vam predstavimo, kaj pravzaprav pomeni dobrodelnost in kako ste lahko tudi vi dobrodelni prav vsak dan.

V današnjem svetu in družbi velikokrat pozabimo ter zapostavljamo (med)človeške odnose. Ali smo preveč zaposleni z lastnim življenje ali pa se ne obremenjujemo s tem, kaj se dogaja drugim in se preprosto brigamo zase, češ da imamo samo dovolj problemov, ki so bolj pomembni od problemov drugih. A vendar … Ste se že kdaj vprašali, kako bi bilo vam, ko bi potrebovali kakršno koli pomoč in bi vam vsi rekli, da vam žal ne morejo pomagati? In zdaj vas vprašamo, zakaj je ljudem včasih tako pretežko ponuditi roko človeku v stiski? Zakaj je težko prisluhniti nekomu in mu vsaj z minimalno podporo pomagati pri njegovih težavah? Dobrodelnost je lahko z vami na vsakem koraku. Vsakdo izmed nas zagotovo pozna koga, ki se nahaja v finančni ali kakršni koli drugi stiski. Že to, da človeku stojimo ob strani, mu lahko pomeni veliko in je včasih ključ do rešitve problema. Že to, da ga ne pustimo prepuščenega samemu sebi, ko potrebuje samo pogovor, lahko reši ogromno težav. In ja … Tudi to je oblika dobrodelnosti. A kaj sploh je dobrodelnost?

V SSKJ: dobrodélnost  -i ž (ẹ̑opravljanje, izkazovanje dobrih del, dejanj: znana je njihova dobrodelnost

Sami pri sebi lahko predpostavimo, da pojem dobrodelnosti zajema veliko več. Biti dobrodelen ne pomeni le tega, da pomagamo nekomu z denarjem, ko ga potrebuje. Dobrodelnost zajema predvsem prijaznost in sočutje do sočloveka v stiski. Da prostovoljno, brez prisile pomagamo. Ne da bi si oprali vest, ampak zato, ker nas v to vodi sočutje in razumevanje. Da ne počnemo s sebičnimi nameni iskanja odpustkov za lastne napake, temveč da to naredimo za nekoga, ki nas v določenem trenutku zares potrebuje.

Vsak izmed nas je lahko dobrodelen na veliko načinov. Lahko darujemo raznim dobrodelnim organizacijam, se javimo kot prostovoljci, sami organiziramo zbiranje denarja/hrane/osnovnih potrebščin za nekoga v stiski. Dobrodelni smo lahko tudi vsak dan že s tem, da prisluhnemo prijatelju, ga poslušamo, skušamo razumeti in mu ponudimo pomoč. Žalostno je, da večkrat vidimo nekoga v stiski, a ga vseeno pustimo pri miru, “saj bo že kdo drug poskrbel zanj, sam nimam ne časa, ne volje.” Še bolj ironično pa je to, da si velikokrat zatiskamo oči pred resnico … Velikokrat menimo, da se nam kaj takšnega ne more zgoditi in preprosto nočemo verjeti, da se tudi mi lahko nekega dne znajdemo v stiski. A vendar se, tako kot ostalim, lahko tudi nam v sekundi obrne svet na glavo. Nikoli ne vemo, kdaj bomo  sami potrebovali pomoč, zatorej tudi ni prav, da se pretvarjamo in gledamo mimo tistih, ki bijejo bitke, ki jih sami (še) ne poznamo. Prav je, da skušamo pomagati vsakemu po naših najboljših močeh in ga ne pustimo samega, ko nas najbolj potrebuje.

Zatorej vas novinarji Sledka prosimo, da ste vsak dan prijazni do soljudi in jim ponudite roko, ko jo potrebujejo. Poklonite tudi veliko nasmehov – ti so najboljše zdravilo za otožne misli. Želimo tudi, da se čimbolj poistovetite z duhom prihajajočega tedna solidarnosti in podprete prizadevanje 4. i ter namenite 3 evre ali več štiričlanski družini v nezavidljivem položaju. Pomagati jim želimo skupaj, ker vemo, da tako lahko naredimo več!

2 kometarja

  1. Pingback: Teden solidarnosti in dobrodelnosti | Sledko

  2. Pingback: Še dobro, da smo dobrodelni … | Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja