Teden čokolade: Sedemnajst zlogov. Kaj boš povedal?

Si predstavljaš, da ne bi imel časa napisati svoje zadnje pismo bližnjim, naravi, sebi? Če bi ti ostalo le še sedemnajst zlogov pred koncem – kaj bi povedal? 

Umetniški navdih čokolade bodo ustvarjalci Sledka izrazili v obliki haiku poezije. Ta oblika poezije prikazuje trenutek iz narave, povezan z dogajanji v človekovi notranjosti. Čokolada, ki prihaja iz daljnih tropskih krajev, je zagotovo primeren navdih zanjo. Pridružite se jim in po čokoladnem navdihu ustvarite svoj haiku.

Dobra in sladka

fontana čokolade

kopam se v njej

Čokolada je že od nekdaj vir navdiha za številne kulinarike, pesnike in druge umetnike, ki sta jih prevzela njen okus in magični učinek. Tako je že davnega leta 1609 izšla v španščini knjiga z naslovom: Libro en el cual se trata del chocolate (Knjiga, ki je čokolada). Do danes ni področja v umetnosti, ki se ga čokolada ne bi dotaknila.V Kölnu so čokoladi posvetili muzej, v katerem so prikazana tri tisočletja njenega vpliva na našo civilizacijo.

Haiku, ki v teh dneh nastaja v beležkah dijakov naše šole, je japonska pesniška oblika, ki obsega zgolj sedemnajst zlogov ali “onov”, ki so v resnici zvoki. V našem jeziku je zlog precej bolj podoben “onu” kot v jezikih, kot je npr. angleščina, zato lahko govorimo o številu zlogov, ki pa ni popolnoma obvezno (tako lahko pride do odstopanj, ki pa načeloma ne presegajo meje sedemnajstih zlogov).  V osnovi sicer ni trivrstičnica, ampak je napisana z japonskimi znaki v eni sami vertikalni vrstici, a so se prevajalci odločili za delitev na tri dele zaradi delitve na tri dejanja, ki so opisana spodaj.

Mamljiva rjava

najboljša je z vinom

vina pa ne smem

Te mojstrovine so tematsko popolnoma odprte, najpogosteje pa pesniki navdih črpajo iz letnih časov, kar pa prekrijejo s prispodobami, ki se lahko navezujejo na naravni dejavnik (npr. rastlina ali žival, ki je značilna za ta čas) ali celo dejavnost, ki jo ljudje izvajamo v tem času, kar prikažejo s posebnimi ukrasnimi pridevki.

Ta pesniška oblika zgoščeno opisuje trenutke iz narave oz. okolja, ki nas obdaja, ti pa se prepletajo z notranjimi občutki avtorja. Pesmi imajo tudi idealno formulo pisanja:

  • prvi verz: prikazuje osnovno človeško miselnost, občutje, okolico, ozračje
  • drugi verz: vzrok nastanka tretjega verza
  • tretji verz: dopolnilo prvemu verzu, ki je lahko smiselno ali spontano

 

Čeprav se z enačbo vse sliši precej lahko, najboljše haikuje pišejo le pravi mojstri, med katere so se zapisali tudi: Matsuo Basho, Richard Wright, Milan Dekleva, Jože Štucin. Zakaj pa ne bi bil med njimi tudi ti?

V navdih za pisanje objavljamo še nekaj haikujev dijakinje Klavdije Košec, 2. c, ki ima na tem področju že nekaj izkušenj, saj je med drugimi letos sodelovala na natečaju za najboljši srednješolski haiku v Sloveniji, svoje stvaritve pa je objavila v prvi številki šolske revije Podstrešje, katere predstavitev bo v četrtek, 15. junija, ob 20. 00 v parku GCC.

 

Predaja je del borbe,

kot je kruh del panina,

slabši del boljse celote.

Prijateljstvo?

Krivoverstvo najino,

Gospodovo igranje.

Najini ustnici,

sta dve rani,

ki ju dolg poljub poceli.

 

Dijaki pa ste lahko pri urah slovenščine pri prof. Nataši Grobelnik napisali svoje haikuje na temo čokolade.

Čokolada si                                    Ljubezen boli                              Bela, črna ti 

ob meni te več ni                          čokolade premalo                      najlepše tvoje so oči

zelo manjkaš mi                           svet se podira                              čokolada si

 

Tu živim sama                               Mir, napeto vse                          Ti grenak okus

s čokolado v srcu                          čokolada se topi                         temna čokolada

solzami v očeh                               jeza duši me                               svetla prihodnost

 

Vrata v srečo                                   Temačnost duha                       Stop, čokolada!

zdravilo bolečine                           tam barvite iskre                       preveč slastna, okusna,

vzdržljivosti ni                               čokolada kreše                           naša poguba

1 Komentar

  1. Pingback: Teden čokolade: Veliki zaključek | Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja