SEDEM LET MEPIJA NA GCC

Mednarodno priznanje za mlade kot izjemna dopolnitev pestrega obšolskega utripa na Gimnaziji Celje – Center

Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) je od leta 1956 svetovno priznan program osebnostnega razvoja, ki mlade spodbuja h kakovostnemu preživljanju prostega časa in jim pomaga odrasti v odgovorne, samozavestne ljudi, pripravljene na življenjske izzive. Sestavljen je iz treh stopenj (bron, srebro, zlato) in štirih področij (veščine, šport, prostovoljstvo in avanturistične odprave). Pred sedmimi leti, v šolskem letu 2014/15, je k programu pristopila tudi Gimnazija Celje – Center (GCC), kjer je MEPI postal ena najprepoznavnejših obšolskih dejavnosti, ki vsako leto pritegne številne dijake. Letošnje leto jih pri programu na bronasti, srebrni in zlati stopnji sodeluje 41 dijakov, v mentorski ekipi pa sodeluje 5 učiteljev, doslej pa se je programu priključilo že več kot 250 dijakov. Program na šoli prepoznavajo kot dragocen prispevek k celovitemu razvoju mladostnikov, zlasti na področju timskega dela, vzpostavljanja in negovanja odnosov, številnih življenjskih veščin in prostovoljstva.

Letošnje, pokoronsko leto je bilo na področju MEPI-ja prelomno. V septembru so se na GCC namreč razveselili prvih 18 prejemnikov zlatega priznanja, šola pa je zelo aktivno sodelovala tudi pri pripravi te pomembne slovesnosti, ki je 4. 9. 2021 ob prisotnosti predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala na Starem gradu Celje.
Po dveh letih so tokrat zopet vse aktivnosti potekale tako, kot je bilo načrtovano – v živo, GCC pa pri izvajanju programa zelo intenzivno sodeluje z alumni Društvo GCC, s III. Osnovno šolo Celje in Šolskim centrom Celje. V letošnjem šolskem letu so tako več kot uspešno izvedli priprave na pustolovske odprave. Te so jeseni potekale na CŠOD Gorenje, januarja in aprila pa v obliki MEPI vikenda tudi na GCC. Udeleženci so urili v različnih mehkih in trdih veščinah, ki so nujne za uspešno opravljeno odpravo, ki jo morajo mladi opraviti brez mobilnih telefonov in drugih digitalnih pomagal. Maja in junija so tako na GCC izvedli dve dvodnevni odpravi na bronasti in eno trodnevno na srebrni stopnji. Obe junijski (srebrna po Pohorju in bronasta po Posavskem hribovju) sta za udeležence in mentorje predstavljali poseben izziv. Neznosna vročina in nepredvidljive nevihtne celice so preizkušale njihove sposobnosti prilagajanja in hitrega odločanja. Na koncu so zmagale izkušnje in povezanost skupin, ki so bile odločene, da pridejo do cilja. Srebrnike sedaj čakajo enoletne priprave na novo mednarodno odpravo v tujini, ki jo bodo predvidoma izvedli prihodnje poletje na portugalskem otoku Madeira.

Zanimiv mladinski program nad katerim je kot častni pokrovitelj in eden izmed ustanoviteljev več desetletij bdel princ Filip, vojvoda Edinburški, temelji na izkustvenem učenju, ki mlade spodbuja k aktivnemu preživljanju prostega časa. Posameznik z mentorjem oblikuje svoj program, prilagojen svojim sposobnostim in željam. Posebnost izvajanja programa v Celju pa je nedvomno zelo dobro povezovanje med MEPI šolami, zelo aktivno pa ga podpira tudi Mestna občina Celje, ki je v programu spoznala zanimivo neformalno obliko dopolnjevanja mladinskih aktivnosti v mestu. Omeniti je potrebno tudi to, da prejemniki zlatega priznanja z GCC zelo aktivno sodelujejo tudi v različnih projektih in akcijah nacionalnega urada in skrbijo za promocijo tega edinstvenega programa med mladimi.

PRILOGA: Fotografije z letošnje bronaste in srebrne odprave in fotografija prejemnikov priznanj z celjske podelitve v Narodnem domu (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Marjeta Brežnik, koordinatorica MEPI-ja na GCC, marjeta.breznik@gcc.si, 040 438 720
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja