Še sveži spomini iz Črne gore

Med 24. in 29. septembrom, ko so dijaki prvih treh letnikov GCC uživali v izbirnih vsebinah, smo dijaki 4. Č in 4. E končno dočakali našo življenjsko prelomnico − maturantski izlet. Zaradi izrednega pomena tovrstnih zrelostnih izpitov vam predstavljamo naša doživetja. 

Na eni strani izleti in ogledi turističnih atrakcij, na drugi pa kopanje, ples in oddih v dobri družbi. Vse to in še več je vključeval naš maturantski izlet. Sliši se čudovito, vendar postane po nekaj dneh naporno in izvedljivo le za prave gimnazijce, ki imajo dovolj kondicije in pravi tempo za tovrstne podvige.

V ponedeljek, 24. septembra, smo se dobro uro pred polnočjo poslovili od mamic in očkov ter krenili proti Črni gori. Na avtobusu nismo veliko spali, saj smo bili preveč navdušeni in veseli, da smo končno dočakali to naše majhno potovanje. Prvi postanek in krajši ogled smo imeli naslednje jutro v Dubrovniku, kjer smo nekateri popili malo vode iz stradunskega vodnjaka. Legenda namreč pravi, da se ob požirku te vode zagotovo vrneš v to prelepo mesto.

Sledila je še krajša vožnja do Budve, kjer smo preživeli večji del našega maturantskega izleta. Pričakalo nas je čudovito vreme. Nekateri smo bili veseli visokih temperatur, drugi so se pritoževali in bolj uživali v svežih večerih. Po nastanitvi v hotelu in krajšem počitku smo oblekli kopalke in se ohladili v morju. Komaj smo dočakali naš najljubši del dneva; ko se je dodobra stemnilo, smo se skupaj odpravili na divje zabave, kjer smo veliko preplesali, a smo se kljub temu v hotel vračali  v “normalnih” urah. Le tisti najbolj vztrajni so prebedeli skoraj celo noč. Vožnja, plavanje in zabava so nas namreč pošteno utrudili.

Neprespana noč je pri nekaterih pustila sledi, a na maturantskem izletu ni usmiljenja. Nadaljevali smo namreč s poldnevnim izletom v Kotor, kjer se je nekaj sošolcev skoraj odločilo za opustitev gimnazijskega izobraževanja. Razlog za to je bil ogled nadvse zanimivega pomorskega muzeja. Zaradi strahu za njihove možganske celice smo si popoldne privoščili igre na plaži. Dekleta smo fantom dokazala, da so, četudi niso mornarji, sposobni vodne zabave. Zvečer nas je spet čakalo plesanje, a tokrat v malce drugačnih majicah; kot na vseh dosedanjih smo si jih tudi na našem maturantskem izletu polepšali s podpisi sošolcev in sošolk.

V četrtek, ko večina izmed nas ni bila več prepričana o tem, kateri dan je, smo obiskali nekdanjo črnogorsko prestolnico Cetinje, kjer smo spoznali življenje rodbine Petrovićev, zatem pa smo se povzpeli na Lovčen. Tam smo si ogledali grobnico velikega filozofa, pesnika in vladarja Petra II. Petrovića Njegoša. Do nje vodi toliko stopnic, da so nas lastne noge komaj dohajale. Kljub utrujenosti  je noč pokazala svojo moč. Še posebej smo se je veselili, saj je bil na vrsti tematski večer, t. i. folija party. Pri izdelavi različnih predmetov in okraskov smo bili zelo inovativni.

Manko naše energije so naslednji dan opazili tudi profesorji. Odšli smo le na krajši sprehod po starem delu Budve, kasneje pa smo se odpeljali na sproščeno kopanje k otoku Sv. Štefan. Zvečer smo uživali še v zadnji zabavi, ki se je v bolj umirjenem duhu nadaljevala v hotelu, saj nas je bližajoči se odhod nekoliko užalostil.

Sobotno dopoldne smo preživeli vsak po svoje. Večina nas je kupovala spominke in pisala razglednice, tisti, ki še niso bili siti zabave, pa so se odločili za bolj adrenalinsko preživljanje prostega časa. Okrog četrte ure nas je avtobus popeljal proti dubrovniškemu letališču. Po uri vožnje z letalom smo v Zagrebu ponovno prestopili na avtobus, ki nas je varno pripeljal nazaj v objem GCC.

Maturantske ekskurzije se bomo še dolgo spominjali … Vsaj tisti, ki se je spomnimo!