Sajenje drevesa ob dnevu miru

Danes, 21. 9., obeležujemo dan, ki ga je Generalna skupščina Združenih Narodov leta 2001 proglasila za Svetovni dan miru.

Svetovni dan miru praznujemo kot dan svetovnega premirja in nenasilja, hkrati pa je to dan, ko se tisoče šol z vsega sveta poveže v skupni misli miru in prijateljstva in ob 12.00 po lokalem času sadi drevesa miru.

Del tega projekta je tudi Gimnazija Celje – Center. Projekt ENO, v okviru katerega so dijaki 3.i in 3.č danes posadili drevo miru tudi pred našo šolo, se je začel v finski vasici Eno, do zdaj pa je dosegel že milijone ljudi po vsem svetu.

Drevo, ki so ga dijaki danes posadili, naj nas v prvi vrsti opominja na pomen narave in okoljevarstvene zaščite. Drugič, pa naj služi kot simbol sodelovanja med šolami, katerih dijaki so različnih naradnosti, verstev in kultur. Opominja naj nas, da moramo našo različnost ceniti in spoštovati pravice vsakogar, tudi živali in narave.

Že bežen prelet današnjih medijev, nam pokaže krizo, v kateri se je trenutno znašla Evropa. V tem trenutku nas pretresa begunski val, ki je največji po drugi svetovni vojni. In zavedati se moramo, da so ljudje, ki bežijo iz svoje države, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, v veliki stiski in večina nima druge izbire kot pa zapustiti svojo rodno državo, domovino. Veliko med njimi je tudi otrok, ki jim je, poleg drugih, odvzeta tudi osnovna pravica do izobrazbe.

Zato se danes, ob svetovnem dnevu miru, zamislimo o svojem življenju in kako srečni smo lahko, da nismo prisiljeni zapustiti svoje domovine. Ne obsojajmo na prvi pogled. Poskušajmo nekaj spremeniti in tako prispevati k boljši in svetlejši prihodnosti, brez vojn in nasilja.

Be the change you want to see in the world.

– Gandhi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja