ŠAHOVSKI BRON V NOVEM SADU

Matic Nareks je novopečeni Centraš, programa splošne gimnazije, ki se že vrsto let ukvarja z igranjem šaha. Nedavno pa je osvojil zavidljivi bron na šahovskem evropskem prvenstvu v Novem Sadu. 

Glede na to, da si šele pred kratkim prestopil prag Gimnazije Celje-Center, me zanima, kako bi te po tvoje s tremi besedami opisali tvoji novi sošolci.

Verjetno s pridevniki kot so prijateljski, prijazen in zabaven. 

Kdaj si začel z igranjem šaha in kdo te je pri tem navdihnil?

Z igranjem sem začel v prvem razredu osnovne šole, ko sem se vpisal v šahovski krožek, ki smo ga imeli na šoli. Za vpis v krožek, pa me je navdihnilo igranje z očetom.

Kaj zate pomeni šah oz. igranje šaha?

Igranje šaha mi predstavlja nek užitek in zabavo, hkrati pa mi pomaga tudi pri učenju, saj s šahom razvijam možgane, predvsem logiko, zato sem posledično uspešnejši.

Kakšni so bili tvoji občutki ob osvojitvi brona na evropskem prvenstvu?

Bilo mi je v veliko veselje in seveda olajšanje, saj je bilo zadnjih nekaj partij zelo napetih. Zelo sem ponosen na osvojeno tretje mesto, saj sem si tega vedno želel in v to vložil veliko truda.

Imaš morda v »svetu šaha« tudi kakšnega idola?

Seveda! Moj šahovski idol je trenutni svetovni prvak Magnus Carlsen.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost? Se nameravaš udeležiti tudi drugih tekmovanj?

Ja, tudi v prihodnosti se nameravam še naprej udeleževati mednarodnih tekmovanj. Še posebej pa se želim udeležiti svetovnega prvenstva, saj je zadnje, na katerega sem se uvrstil, odpadlo zaradi kovidnih razmer. Seveda pa bo v to, potrebno vložiti veliko truda, predvsem pa trdega dela.

Nam lahko razložiš kaj je to šahovski bonton?

Šahovski bonton so pravila obnašanja, ki jih je potrebno upoštevati pri igranju – na začetku in na koncu vsake partije, se z nasprotnikom rokujemo, med igro ne govorimo in ne motimo nasprotnika, ko razmišlja.

Za konec pa nekoliko bolj sproščeno vprašanje. Se morda spomniš kakšne zanimive anekdote, ki se ti je zgodila (v povezavi s kakim šahovskim turnirjem ipd.)?

Na mojem prvem mednarodnem tekmovanju, ki je potekalo v Novem Sadu, v Srbiji, sva z očetom bivala v nekem hotelu. Organizator tekmovanja nama je rekel, da se morava premestiti drugam, ter da nama bo on poiskal nov hotel. Hotel, kamor naju je želel na novo namestiti je bil žal poln, zato naju je ponovno premestil v hotel, ki je bil po nekem naključju točno tisti, v katerem sva bivala na začetku. Tako sva bila v istem dnevu najprej v prvem, potem v drugem in zvečer zopet v prvem hotelu.

Maticu se zahvaljujemo za njegovo sodelovanje ter mu iz srca čestitamo. Prav tako pa mu v bodoče želimo vse dobro, na še veliko odličnih uspehov.

Sledkosned

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja