Ruski obiskovalci v Celju

Ta teden se v Celju mudi skupina Rusov, ki prihajajo iz Zvezdnega mesta. Dva popoldneva so  z njimi preživeli tudi naši dijaki.

 

Dijaki GCC, ki se v letošnjem šolskem letu učijo rusko, in tudi dijaki, ki so s poukom ruščine že zaključili, so se v torek, 29. 3. 2016, in sredo, 30. 3. 2016, skupaj s sovrstniki iz I. gimnazije v Celju udeležili delavnic na Celjski koči. Te so bile namenjene spoznavanju vesolja in sovrstnikov iz Rusije.

V torek so se udeleženci delavnic najprej razdelili v mešane skupine, nato pa so poskušali zgraditi “padalo” za jajce, da se to pri večmetrskem padcu ne bi razbilo. Delavnicam je sledil slovensko-ruski nogomet in pa medsebojno spoznavanje.

Sredina delavnica je bila namenjna prehranjevanju v vesolju. Dijakom je bila predstavljena hrana, ki jo astronavti jedo in tudi način priprave hrane. Dijaki so imeli celo priložnost poskusiti nekaj te “vesoljske hrane”, ki pa jim ni bila preveč všeč. So pa z veseljem izkoristili možnost, da so se lahko peljali z bobkartom.

Dijaki so ta dva dni preživeli v prijetni družbi ruskih sovrstnikov, od katerih so se naučili marsikatero novo rusko besedo in izvedeli veliko zanimivosti o življenju v Rusiji. Nekaj dijakinj je z nami prijazno delilo svoje občutke.

 

Bilo je izredno zanimivo. Predvsem kar se tiče poskušanja hrane in sporazumevanja. Malce smo se pogovarjali v ruščini, nekaj v angleščini, večinoma pa v mešanici obeh jezikov. Druženje s sovrstniki iz Rusije je bilo zabavno in hkrati tudi poučno.

 – Tina

 

Imeli smo se enkratno. Naši ruski sovrstniki so bili izjmeno prijazni. Kljub temu da je bila njihova angleščina malce slabša od naše, smo se med sabo uspešno sporazumevali. Nekaj malega sem se naučila tudi o vesolju, predvsem pa sem uživala v spoznavanju novih prijateljev.

– Sara

 

Delavnice so mi bile zanimive, saj smo lahko stopili v stik z naravnimi govorci in spoznali jezik še na malo drugačen način kot v šoli. Malce me je zmotila slaba organizacija, drugače pa sta bila to dva izjemno zabavna popoldneva.

– Lucija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja