Rdeče-črni recital Kosovelovih mojstrovin

Letos smo dijaki 3. i za že tradicionalni 3KONS na prav poseben način počastili  našega poeta s Krasa Srečka Kosovela. Pripravili smo namreč konstruktivistični program, v katerega smo zajeli vsa njegova pomembnejša dela, ki smo jih  tudi umetniško obarvali.

slika-3477-001-2Petek, 12. oktobra 2012, je bil v znamenju druženja treh srednjih šol, ki domujejo na Kosovelovi ulici. Medtem ko je večina dijakov nestrpno pričakovala ustvarjanje v raznovrstnih delavnicah in se veselila snidenja z vrstniki iz drugih sodelujočih šol, smo umetniki iz 3. letnika pridno vadili in ponavljali tekst ter postavljali sceno. Učilnico matematike 4 smo spremenili  v  drznem, konstruktivističnem  slogu.  Že pri pouku smo s pomočjo prof.  Maje Rak  izdelali sceno, ki jo je popestrila tudi  hišnikova lestev. Skrivoma smo mu jo izmaknili in jo odeli v živo rdeč odtenek.  Tudi nastopajoči  smo sovpadli z barvami scene, saj smo se odločili  za ”dress-code”,  ki je narekoval črno-rdeč kontrast oblačil.
Ob deseti uri je bilo že vse pripravljeno, scena in  stoli so bili postavljeni, nastopajoči pa  stilsko urejeni.  Nestrpno smo čakali naše obiskovalce, saj smo se na Kosovelov recital pesmi dolgo pripravljali.  Ostal nam je v spominu še od lanskega likovnega tabora v Štanjelu, kjer smo poleg slikanja spoznavali tudi življenje pesnika s Krasa. Kljub dobri pripravi se je nestrpnost pred  recitalom stopnjevala,  nastopanje pred kopico neznanih dijakov in profesorjev namreč  ni mačji kašelj.
Naš recital je temeljil na tistih Kosovelovih pesmih, ki so (bile) drzno, mogočno in šokantno interpretirane, med  pesmimi pa smo predstavili tudi  nekatere podatke o obdobju iz začetka 20. stoletja.  Celotni program sta popestrili še  plesni točki Anje Deželak in Sare Sešlar Naraks ter Eme Žurej iz 3. D, ki je s sodobnim plesom, v katerega je vključila tudi nastopajoče,  sklenila našo prireditev.
Po obrazih gledalcev sodeč, smo se odlično odrezali, izjemno ponosna na nas je bila tudi naša mentorica prof. Darja Poglajen. Za konec pa smo se še veselo skupinsko nasmehnili v objektiv šolskih fotoaparatov.
Poezijo Srečka Kosovela  smo tako približali dijakom 4. letnika gostinske šole in dijakom 1. letnika poslovno-komercialne šole. Upamo, da smo jih vsaj malo navdušili nad mojstrovinami našega pesnika. Nam se je zagotovo dodobra vtisnil v spomin.

slika-3528-001-2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja