Razstavljene umetnine

V četrtek, 11. 5. 2017, se je v Osrednji knjižnici Celje slavnostno odprla študijska razstava likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazija likovne smeri. Letošnja je že 13. po vrsti, na ogled pa je več kot 200 izdelkov naših dijakov. Razstava bo odprta do 23. junija.

Z odprtjem razstave, ki je tokrat končno bilo na prostem, v lapidariju na Savinjskem nabrežju, je naša šola še enkrat pokazala, kako pomembni sta kultura in umetnost – ne zgolj za našo #enostavnodrugačno šolo, temveč za družbeno življenje vsakega posameznika v današnjem svetu. Poleg ravnatelja Gregorja Deleje so nas nagovorili tudi ga. Polonca Bajc Napret, ki skrbi za stike z javnostjo ter organizacijo dogodkov v Osrednji knjižnici Celje,  umetnostni zgodovinar in galerist g. Matija Plevnik ter pooblaščenec župana mestne občine Celje gospod Stane Rozman, ki je študijsko razstavo tudi slavnostno odprl.

Ob razstavi je GCC tudi letos izdala katalog, njegov izid pa je omogočilo celjsko podjetje LX-NAV.

V prijetnem programu in toplem majskem večeru je beseda tekla tudi o (ne)pravilnosti fraze “študijska razstava dijakov UG”. Ta namreč v dobesednem pomenu predstavlja  razstavo živih dijakov, ki bi bili npr. zaprti v vitrinah, prilepljeni na steklo ali pa bi viseli, kot visijo razstavljene umetnine, pa vendar je tudi ta fraza na nek način pravilna, saj so umetniška dela prav tako del avtorjev, ki so v njih vložili ogromno truda in velik del sebe. Mar potlej ob steklu stoji zgolj porisan risalni list ali kar del umetnika?

Sem dijakinja umetniške gimnazije, zato vidim v pregledni razstavi likovnih izdelkov naših dijakov veliko priložnost. Še posebej mi je všeč, da izdelke razstavljamo v javni ustanovi, kjer je vsak dan veliko ljudi, ki si jih lahko ogledajo. Menim, da ti ljudje drugače ne bi vedeli za razstavo oz. če bi bila ta postavljena kje drugje, se tja ne bi odpravili. Na razstavi niso le izdelki z rednih učnih ur v šoli, temveč tudi s strokovnih ekskurzij in likovnih taborov, ki še dodatno obarvajo celotno razstavo. Ta daje na ta način vpogled v celoletno delo, po drugi strani pa vabi osnovnošolce v naš program, ki pa je enostavno drugačen.

Lara Ocvirk, 2. i

Odprtje razstave likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazije je vedno zelo lep dogodek, ki ga naši “umetniki” vedno popestrijo s kulturnim programom in izbranimi besedami. Bilo mi je zelo všeč, da so tokrat izbrali slovenske pesmi, pa tudi to, da smo bili v lapidariju, je dodalo svoj čar. Razstava je odlična priložnost, da dijaki pokažejo, kaj so v preteklem šolskem letu ustvarili. In imeli so kaj pokazati. Njihovi izdelki so odraz talenta, pa tudi resnega in zavzetega dela, zato sem nanje zelo ponosna.

prof. Marjana Turnšek

Dijakom in mentorjem ob postavitvi razstave iskreno čestitamo, vas pa vljudno vabimo na ogled razstave, ki bo v OKC vse do 23. junija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja