Pust veselih ust

Pust je čas rajanja, norčij in pustnih šem. Je čas, ko se poslovimo od zime in pozdravimo pomlad.

Pust je starodavna šega, ki izvira še iz rimskih časov, ko so februarja po ulicah divjali z groznimi maskami, ki so predstavljale umrle prednike. Pozneje se je običaj pomešal s keltskim običajem preganjanja zime in praznovanja pomladi. V času krščanstva so praznik prestavili pred 40-dnevni predvelikonočni postni čas. Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči. Začne pa se že pred pustnim torkom. Razni karnevali, pustna rajanja in povorke potekajo že od sobote naprej. Po pustnem torku pa sledi pepelnična sreda. Na ta dan tradicionalno pokopljejo ali sežgejo pusta.

Najbolj znane pustne maske na slovenskem so kurenti, cerkljanski laufarji, brkinski škoromati. Najbolj znani karnevali pri nas pa so Kurentovanje na Ptuju, Karneval v Cerknici, Laufarija v Cerknem, Istrski karneval in drugi. Od tujih karnevalov pa sta zagotovo najbolj poznana Beneški karneval in Rio Carnival.

Odganjanje zime smo letos obeležili tudi na Centru. Na pustovanje, ki je potekalo v športni dvorani, so se prijavili skoraj vsi razredi. Izjemno veliko je bilo tudi skupinskih mask, ki jih je ocenjevala naša petčlanska komisija. To so sestavljali ravnatelj prof. Gregor Deleja, prof. Borut Namestnik, prof. Darja Poglajen, prof. Bergit Vrečko in predstavnik dijakov Patrik Senica. Naši člani komisje, ki so se tudi sami našemili in za kratek čas prevzeli druge indentitete, so na konco izbrali kar 6 nagrajenih mask, saj se niso mogli odločiti samo za najboljše tri. Tretje mesto sta si razdelila 4. e z masko Psi in 4. i z masko Agenti 007. Oboji so si za nagrado prisvojili krofe. Drugo mesto sta si razdelila 3. d z masko Štajerske radosti in 2. č z masko GCC genom s.p. Oba razreda sta si prisvojila kino vstopnice za Cineplexx. Prvo mesto pa sta si razdelila 3. i z masko Maori in 3. a z masko Sneguljčica in 30 palčkov. Oba razreda sta si s svojo izvirno masko in izjemno zanimivo točko prisvojila prost dan.

Zmagovalce individualnih mask pa še čakamo. Vi ste namreč tisti, ki jih boste izbrali. Zato brž poglejte na fb stran Gimnazije Celje – Center in všečkajte fotografijo vaše najljubše maske. Glasovanje bo potekalo do četrtka, 11. 2. 2016, do 6.00.

Letošnjo za nekatere še pretoplo zimo smo na Centru odgnali. Upamo, da nas čaka prijetna in topla pomlad. Po centraškem pustem rajanju sodeč, bo ta izjemno pisana in zanimiva.

Naslednje leto bo pust 28. februarja in mi se že veselimo novega pustnega rajanja.

Lep preostanek pustnega torka in velliikkoo pustnih krofov vam želi ekipa Sledka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja