Prosim za svobodo – feminizem

1.

Ko mi pošlješ sliko

Pod njo napišeš ‘hočem biti lepa, tako kot ona.’

Molim, da na sliki ni suho dekle

Moja sestra je danes prišla domov šele zvečer. Bila je na obisku pri prijateljici. V bolnici. Njena prijateljica ni jedla. Stara je 11 let. V bolnici leži, diagnosticirana z anoreksijo.

Feminizem hoče izbrisati suho žensko s seznama idealov.

2.

‘Oooo, glej jo mačko!’ žvižgajo za mano

Reci mi, da sem lepa, nočem slišati tvojih žvižgov

Slišati hočem tvoje priznanje

Tudi ženske smo živa bitja

Iščem vrečko za bruhanje, medtem ko se Blurred lines vrti na radiu. Takšne pesmi me silijo na bruhanje. Ne, nisem pridna punčka. Ne, nisem žival in ne, ne rabiš me udomačiti. Sanj ne delajo zato, da si bom slekla kavbojke in ne, nisem najboljša kurba v klubu. Nočem, da si me vzameš. Hočem, da spakiraš svoje kovčke in se pred pobegom v najgloblji del oceana javno opravičiš za to pesem. Nekje se neko dekle joče, ker jo je starejši moški izrabil za zadovoljitev svojega spolnega nagona. Ta pesem je kot klofuta, še huje, kot stisnjena pest, direktno v nos vsem spolno zlorabljenim ženskam.

Feminizem hoče izbrisati solzivec s spiska obveznih potrebščin vsake ženske.

3.

‘Kaj je imela oblečeno?’

‘Kako so jo vzgojili…’

Nočem tega, hočem javno priznanje posiljevalca

Na vsakem koraku poplava razgaljenih žensk na plakatih. Prsi teh manekenk me bodejo v oči še na plakatu za strešna okna. Kaj je imela oblečeno? Majico, ki jo je kupila v trgovini. Hlače, ki jih je kupila v trgovini. Če jih tovarna proizvaja in prodaja, zakaj je njena krivda, da si jih je oblekla? Posilstvo se ne zgodi zaradi kratkih hlač. Posilstvo se zgodi zaradi videnja ženske kot spolnega objekta. Naša družba je bolna do te mere, da se zgražamo nad žrtvijo posilstva in ne storilcem.

Feminizem noče iztrebiti moške rase, temveč seksizem in patriarhalnost.

4.

Ponovi za mano

Ko si boš oblekla svoje posebne tangice

In nase navlekla čipkast modrček

In te bo videl kako se jočeš

Ko te bo ogrnil z brisačo

In ti kolena potisnil skupaj

Takrat veš, da te je vreden

Ženske niso le faktor v razmnoževalni verigi. Ženske niso objekt spolnega poželenja. Ženskam se ni treba zakrivati. Ženskam se ni treba sramova ti telesa, ki jim je bilo podarjeno. Besedna zveza izzivalni dekolte ne bi smela obstajati. Nobeno krilo ni prekratko it nobena majica ni neprimerna. Po ulici se lahko sprehajaš popolnoma gola in še vedno ne prosiš za nikakršno spolno dejanje. Nihče si te nima pravice vzeti in nihče te nima pravice zasmehovati zaradi tvojega telesa. Telo je začasno, duša ostane.

Zakaj je feminizem še vedno gibanje? Zakaj ni feminizem splošna razgledanost, zdrava kmečka pamet?

http://www.jana.si/2013/01/kultura-posilstva-/

2 kometarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja