Profesorji z GCC na Portugalskem

Evropski seminar na temo projektnega dela in medkulturne komunikacije v Portu ali kako se učimo tudi med počitnicami 😉

Ekipi Sledka je na uho prišla novica, da se naši učitelji učijo tudi v najbolj nepredstavljivih terminih za nas dijake – MED POČITNICAMI!!! Vmes se je na šolski Facebook strani pojavil tudi simpatičen post s pozdravi in fotoutrinki iz portugalskega mesta Porto, kjer se bo do meseca oktobra po en teden mudilo 8 naših učiteljev – profesorice Turnškova, Kranjčeva, Hernavsova in Pečnikova, profesorji Gartner, Lipnik, Uranjek in ravnatelj GCC prof. Deleja. Tema seminarjev, ki jih financira Evropska komisija v okviru programa Erasmus+, je priprava in sodelovanje v evropskih projektih mobilnosti mladih, mobilnosti učiteljev, strateška partnerstva in konzorciji šol, vse namenjeno zlasti popestritvi in vnosu evropske dimenzije in evropskih možnosti v nacionalne šolske prostore ter širjenju socialnih oziroma partnerskih mrež posameznih šol.

Gospod ravnatelj je Sledku prijazno (in kot se spodobi) poslal tudi obvestilo za javnost, kjer je podrobneje predstavil precej pester program seminarjev. Od nedelje do petka so namreč učitelji sodelovali na 8-urnih delavnicah, kjer so obravnavali prej omenjene teme, ob tem pa spoznavali tudi najrazličnejša oblike timskega dela za medkulturno vzgojo, ki je obsegalo številne igre in zanimive metode kot je na primer Poetry slam. Obenem so aktivno pripravljali tudi osnutke mogočih projektov in prihodnjih šolskih partnerstev, v okviru katerih se bodo lahko odvijale tudi izmenjave dijakov in učiteljev. Program je obsegal tudi ogled izjemnih kulturnih znamenitosti Porta, drugega največjega portugalskega mesta, ki po svetu slovi zlasti po posebnem desertnem vinu – portovcu.

Do konca oktobra se bodo v skupno treh terminih naši učitelji družili z več kot 100 kolegi iz cele Evrope, med seminarji pa nastajajo tudi že osnutki prihodnjih projektov. GCC je sicer ena bolj aktivnih šol v okviru programa Erasmus+, ki je namenjen šolajoči se mladini in učiteljem. V okviru programa in perspektive 2014-2020 je na voljo 4 milijarde evrov, s katerimi se sofinancirajo projekti vrtcev, šol in visokošolskih ustanov. Sem sodijo npr. tudi zelo popularne Erasmus izmenjave študentov v času študija. Letošnje leto smo (poleg projekta mobilnosti učiteljev na Portugalsko) z Društvom GCC uspešno kandirali še s projektom Odpadek=energija, ki ga bomo skupaj s kolegi z Gimnazije Kruševac začeli v mesecu oktobru (bodite pozorni na poziv k prijavam za projekt, več podrobnosti sledi!), čakamo pa še na rezultate projekta s partnerji iz Turčije na temo medkulturnega dialoga, intenzivno pa s partnerji iz Nemčije in Bolgarije pripravljamo tudi triletni projekt na temo biodiverzitete in priložnosti, ki jih nudijo zaščitena naravna področja. Spodbudo za ta projekt smo dali ravno na GCC, in sicer na podlagi našega projekta Zlato jabolko, ki je zaradi drugačnosti in številnih aktivnih oblik dela prepoznan kot izjemno kvaliteten tudi znotraj Evropske unije. Tudi o tem bomo na Sledku obširneje poročali v prihodnjih mesecih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja