Profesorji na tržaškem Liceju Franceta Prešerna

Na Gimnaziji Celje – Center na izmenjave ne hodijo le dijaki, ampak tudi profesorji. Najprej so na tržaškem Liceju Franceta Prešerna gostili naše profesorje, med 20. in 23. 3. pa je naša stoletna lepotica gostila štiri profesorje iz Trsta.

V okviru obiska tržaških profesorjev, ki so si ogledali kar nekaj ur pouka na GCC ter obiskali številne kulturno-zgodovinske znamenitosti v Celju in okolici, nam je v torek, 21. 3., profesor zgodovine in filozofije Jernej Šček predstavil zapleteno določanje zahodne meje in življenje Slovencev v Italiji.

Meje današnje Republike Slovenije so bile začrtane v 20. stoletju. Določanje meja s sosednjimi državami ni bilo enostavno nekoč, kakor se zadeve zapletajo še v današnjem času, če pomislimo le na dolgo in komplicirano reševanje mejnega vprašanja z Republiko Hrvaško, ki še ni zaključeno. Največ sprememb pa je v 20. stoletju doživela slovenska zahodna meja proti Italiji.
Za Slovence je bila t. i. rapalska meja po prvi svetovni moriji prava narodna katastrofa, ki ji je sledilo še obdobje fašističnega nasilja. Po drugi svetovni vojni je bilo tržaško vprašanje eno največjih kriznih žarišč hladne vojne v Evropi. Šele s podpisom osimskih sporazumov leta 1975 se je vzpostavila natančna meja med Italijo in Jugoslavijo, po slovenski osamosvojitvi pa je to postala državna meja med Slovenijo in Italijo. Na drugi strani meje pa je po II. svetovni vojni ostalo med 83.000 in 100.000 Slovencev.

V začetku marca so bili na študijskem obisku v Trstu tudi trije naši učitelji – profesorica Petra Lajlar in profesorja Bojan Kostanjšek in David Preložnik. Verjamemo, da so se imeli super 🙂

Upamo, da so se gostujoči profesorji v našem hramu učenosti počutili #enostavnodrugače ter da ste, dragi dijaki, zagrabili priložnost in se spet naučili nekaj novega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja