Profesor na drugi strani katedra: Špela Sešlar

Tokrat smo se za vas, dragi bralci, pogovorili z vedno aktivno in energično profesorico športne vzgoje Špelo Sešlar.

Katera je vaša najljubša knjiga?
Eckhart Tolle: ZDAJ! Resnično tvoj je samo ta trenutek.
Ker nas uči živeti ta trenutek. Vse ostalo je iluzija uma.

Kateri je vaši najljubši film?
Ni posebnega. Ob večerih najraje pogledam kakšno romantično komedijo, kriminalko. Sem zelo nezahteven gledalec, ki pa tudi ni veliko pred ekrani ali v kinu.

Kakšno zvrst glasbe najraje poslušate?
Pop, rock … V zadnjem času mi paše tudi instrumentalna, sproščujoča glasba. Izvajalci: Bryan Adams, Tony Cetinski, Prljavo kazalište … Poslušam praktično vse, kar se vrti na radijskih postajah.

Katero vaše potovanje vam je bilo najljubše ter zakaj?
Vprašajte me čez tri tedne, ko se vrnem s potovanja po Filipinih. Imam občutek, da bo to potovanje nekaj posebnega in bo postalo moje najljubše. Tudi zato, ker do sedaj nisem veliko potovala. Si pa želim, da bo tovrstnih dogodivščin v prihodnje več.

Kateri šport vam je najljubši in zakaj?
Šport, ki ga najraje gledam je gimnastika, ker sem jo tudi sama trenirala. Tekmovalci premikajo meje mogočega. Vedno znova sem presenečena, kaj vse zmore človeško telo.

Šport, ki ga največ gledam je nogomet, ker je bil moj brat odličen nogometaš in ga danes igra tudi moj sin. Celo življenje me, pa če hočem ali ne, spremlja nogometna žoga.

Katerega dogodka ne boste nikoli pozabili in zakaj?
Rojstva mojih dveh otrok. Ker sta me spremenila za vedno. Takrat sem spoznala, kaj v resnici pomeni brezpogojna ljubezen.

Kaj vas spravi v dobro voljo?
Otroka, nasmeh, sonce, sprehod v naravi, naš kuža, gibanje, objem … Pravzaprav vse, kar me vrne v trenutek zdaj.

Kam bi odpotovali, če bi imeli neomejene možnosti?
Kamorkoli, kjer je toplo, veliko narave, malo ljudi in veliko možnosti za gibanje. Recimo Nova Zelandija bi bila odlična lokacija za raziskovanje.

Kakšen je vaš življenjski moto?
Življenje so trenutki, ki jemljejo dih. Lahko jih je ogromno ali pa so redki. Trudim se, da v vsakem trenutku najdem priložnost za osebno rast, strast, veselje, srečo. Če bi vsa naša dejanja, besede, odločitve izhajala iz srca in ne iz uma, bi bil svet v katerem živimo veliko lepši.

Rada poslušam, opazujem in se tako naučim česa novega. Kadar govorimo, samo ponavljamo že naučeno.

Kaj radi počnete v prostem času?
Najraje sem z družino in v naravi. Obvezno je zraven kakšna športna aktivnost. Vedno sem tudi za družabne igre.

Kaj ste želeli postati kot otrok?
Obožujem otroke. Tiste čisto majhne, dojenčke. Želela sem postati vzgojiteljica ali otroška zdravnica. Otroci me čisto osvojijo, ure in ure sem lahko v njihovi družbi. Oni res znajo uživati vsak trenutek, njihova iskrenost, neobremenjenost in kreativnost je naravnost fascinantna.

Bi lahko delili z nami kakšno vašo zanimivo anekdoto?
Tale je iz mojih osnovnošolskih časov. Sošolec je bil vprašan geografijo. Učiteljica je imela vedno navado takrat pregledati tudi naše zvezke. Bila je zgrožena nad (ne)urejenostjo njegovega zvezka.

Učiteljica: »Ja kakšen zvezek pa imaš? Saj nič ne znam prebrati? Kaj piše tole?«

Sošolec prebere.

Učiteljica: »Jaz tole preberem čisto drugače.«

Sošolec: »Slabo bereš!«

Kaj vas dela #enostavnodrugačnega profesorja?
To bodo pa najbolje odgovorile moje dijakinje.

Sigurno sem profesorica, ki tudi zunaj šole živi zelo športno. To je moj način življenja. Trudim se, da bi dijakom in profesorjem približala gibanje in šport do te mere, da bi rekreacija postala vsakodnevna sprostitev. Gibanje je osnovna človekova potreba in človeško telo je narejeno, da se giba. Žal je način življenja postal preveč statičen in je gibanje tisto, ki se mu v poplavi obveznosti najprej odpovemo. Šele, ko nam poškodba, bolezen, zdravje onemogoči gibanje, se zavemo, kaj zamujamo. To miselnost bi rada spremenila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja