Profesor na drugi strani katedra – Otmar Uranjek

Otmar Uranjek, profesor fizike na Gimnazije Celje – Center, je naslednji, ki ga je uredništvo Sledka postavilo na drugo stran katedra. Kako se je znašel, lahko preberete v naslednjih vrsticah.

“ Za srečo ne potrebujem veliko. Saj veste, dober dan se začne z dišečo kavo. 

Imported Photos 00068

1. Katera je vaša najljubša knjiga?

Težko bi se odločil za svojo najljubšo knjigo ali najljubšega avtorja. Če je to knjiga, ki sem jo morda večkrat prebral, je to zagotovo Mali princ (Antoine de Saint-Exupéry). Sicer pa je moje branje v precejšnji meri omejeno na počitniški čas. Trenutno berem roman Stalinovi otroci (Owen Matthews). Če bi radi bolje razumeli aktualno dogajanje v Ukrajini, ga priporočam.

2. Kateri je vaš najljubši film?
Tudi med filmi težko izberem najboljšega. Rad pogledam dober film, ki je posnet po resničnih dogodkih. Zelo mi je ostal v spominu film Hotel Ruanda najbrž zato, ker je izjemno pretresljiv. Človek si kar težko predstavlja, kakšno gorje vse smo ljudje zmožni povzročiti drug drugemu. Vedno pa nisem razpoložen za težke teme. Tedaj si ogledam kaj lahkotnejšega. Ni še dolgo, kar sem se zelo nasmejal francoski komediji z naslovom Bog, le kaj smo zagrešili?. Ne vem, če je naslov filma ravno pravi. Film bi lahko naslovili tudi Štiri poroke in rasizem 🙂 . Priporočam ogled na kakšno deževno soboto…

3. Kakšno zvrst glasbe najraje poslušate?
Katero zvrst glasbe poslušam, je precej odvisno od situacij, v katerih se znajdem … Moja ušesa pa so najpogosteje zadovoljna s starim dobrim rockom, prenesejo pa tudi vse druge stile, le kakšnemu heavy metalu se raje hitro umaknejo. 🙂

4. Katero osebo občudujete? Zakaj?
Občudujem ljudi, ki so polni idej, vedo, kaj delajo, in imajo vizijo.

5. Katerega dogodka ne boste nikoli pozabili?
Kaj je lahko bolj nepozabnega kot rojstvo lastnih otrok?  Če si pri takšnem dogodku zraven, ga težko pozabiš. Zapletov ni bilo, vse je bilo obakrat gotovo v pol ure, tako da ni bilo časa, da bi izgubil zavest :).

6Katerih veščin bi se radi naučili?
V svojem poklicu vedno najdem kakšno primerno izobraževanje, s katerim še nadgrajujem svoje znanje (veščine). Včasih se bojim, da bi kdaj prišel trenutek, ko se mi ne bi dalo več učiti … Zgolj za hobi pa izkoristim tudi vsako priložnost, da se naučim, kako se kaj dobrega pripravi v kuhinji. Učenje še kakšnega tujega jezika bo najbrž moralo počakati na tretje življenjsko obdobje.

IMG_02017. Kaj vas spravi v dobro voljo?
V dobro voljo me zlahka spravita dobra družba in dobra glasba, kakšna kulinarična izkušnja je lahko  še nadgradnja. Sicer pa za dobro voljo ne potrebujem veliko. Saj veste, dober dan se začne z dišečo kavo. 🙂

8. Kateri kraj je na vas naredil največji vtis? Zakaj?
Nad Valencijo sem bil res navdušen, saj velja za eno najstarejših španskih mest, z bogato zgodovino. Na vsakem koraku je čutiti mešanico rimske in arabske kulture. Moj obisk tega mesta leta 2010,  ko je bila tam mednarodna konferenca etwinning, je trajal le nekaj dni, vendar bi se zlahka navadil na tamkajšnjo klimo z zelo blagimi zimami in dolgimi toplimi poletji. Pika na i  v mestu so bila drevesa pomaranč, ki so v mestu res pravi okras. V tem mestu je nastala paella, znana španska jed, ki je ob obisku navdušila moje brbončice.

9. Kam bi se odpravili, če bi imeli neomejene možnosti?
Dolgo najbrž ne bi razmišljal, odpravil bi se okrog sveta. Na srečo se mi ne bo nikoli treba odločati, v katero smer bi šel najprej, ker gre za hipotetično vprašanje.  No, v sanjah smo dobri tudi na GCC. Že pred časom smo si postavili podobno vprašanje, kaj bi za GCC pomenile neomejene finančne možnosti. Pouk bi se vsaj začasno odvijal na veliki jahti, ki bi potovala okrog sveta. Plovilo bi najbrž dobilo ime Akademija GCC. Imamo dobre sanje?  Res je, znamo sanjati, vendar imamo tudi vizijo …

10. Kakšno je vaše življenjsko vodilo?
Carpe Diem.

11. Kaj najraje počnete v prostem času?
V prostem času in lepem vremenu najprej poskrbim za rekreacijo. Naredim krajšo turo na kakšen bližnji grič blizu svojega doma. Poleti rad kolesarim, včasih kolo zamenjam tudi z rolerji. Zelo rad se sprostim tudi s plavanjem.  Po rekreaciji pa je na vrsti knjiga, če imam res časa na pretek.

12. Katere lastnosti cenite pri ljudeh?
Prav navdušujejo me ljudje, ki niso nikoli slabe volje in v vsaki, še tako slabi stvari najdejo nekaj pozitivnega. Nekaj takšnih celo poznam.

13. Kaj ste si želeli postati kot otrok?
Želja, da postanem učitelj, je pri meni prisotna že od konca osnovnošolskega izobraževanja, danes pa na svoji poklicni poti učitelja z zadovoljstvom vztrajam.

14. Kateri je bil vaš najljubši predmet v šoli?
Na vsej moji izobraževalni poti nikoli nisem imel težav z matematiko, v kateri sem tudi užival, sicer pa sem pri vseh naravoslovnih predmetih vedno našel kaj zanimivega.

15. Nam zaupate kakšno zanimivo anekdoto, ki se je zgodila pri vaših urah?
Teh je zagotovo več, vendar bi o njih več vedeli povedati dijaki. Nazadnje je ena izmed teh prigod prispela na moj elektronski naslov, saj je nekdo izmed dijakov očitno pozabil zvezek za fiziko v enem izmed celjskih muzejev. Ni mi  bilo težko uganiti, da je bil pozabljiv nekdo izmed umetnikov, pri katerih se  moram še posebej potruditi, da jih motiviram za fiziko … 🙂

velika-mera-optimizma

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja