Profesor na drugi strani katedra: Marjana Turnšek

Velikokrat se sprašujemo, kakšni so pravzaprav naši profesorji. So nemara res takšni kot mi? Imajo kakšno prostočasno dejavnost? So tudi oni kot mladi kaj ušpičili?
Sledko ponovno odpira rubriko Profesor na drugi strani katedra, ker bomo objavljali intervjuje z našimi profesorji. Za predloge smo, kot vedno odprti, zato se le razpišite v komentarjih

Naš prvi intervju je z Marjano Turnšek, profesorico nemščine in razredničarko 2. i razreda. 

Katera je vaša najljubša knjiga?
Težko se odločim za eno samo knjigo, ker zelo veliko berem. Glede na to, da pogosto berem zvečer pred spanjem, raje berem kaj lahkotnejšega, da se lažje sprostim, rada pa preberem tudi kakšno napeto kriminalko. Med knjigami, ki sem jih prebrala v zadnjem času bi izpostavila naslednje knjige: Novorojen, Dekle na vlaku, Večerja, Ob tebi, Brez tebe, knjige Harlana Cobena, …

Kateri je vaš najljubši film?
V kino ne hodim prav pogosto, doma pa raje gledam nanizanke (Castle, Dr. House). Ko izbiram filme, ki jih pogledam, ponavadi izberem film glede na igralsko zasedbo, čeprav tudi to ni vedno garancija za kvaliteto filma.

Kakšno zvrst glasbe najraje poslušate?
Najraje rock, čeprav sem kar tolerantna tudi do vseh drugih glasbenih zvrsti. Veliko je odvisno od razpoloženja, v avtomobilu pa poslušam tisto, kar vrtijo na radijskih postajah, oziroma izberejo sopotniki …

Katero je vaše najljubše potovanje, ki ste ga opravili?
Družinsko potovanje v Francijo – Provansa in Azurna obala.

Katera je vaša najljubša jed?
Testenine, sicer pa imam rada tudi mehiško hrano.

Katero osebo občudujete in zakaj?
Občudujem ljudi, ki vztrajajo na poti do zastavljenega cilja in zagovarjajo svoje mnenje, kadar imajo prav. Menim, da se v današnjem času ljudje preveč obračajo po vetru in prehitro obupajo. Moja starša sta me vzgajala predvsem z vzgledom, mi s tem tudi pokazala, kaj so prave vrednote v življenju, za kar sem jima zelo hvaležna.

Katerega dogodka ne boste nikoli pozabili?
Veliko dogodkov je pustilo kar globoko sled, tako žalostnih kot tudi veselih. Mogoče bi izpostavila dogodek, ko je na fakulteti mentor »izgubil« mojo diplomsko nalogo. Ko sem prišla na zadnje konzultacije, mi je v zadregi povedal, da žal ne najde moje naloge in da naj mu prinesem drugi izvod. Glede na to, da se je bližal datum diplomskega izpita, ki si ga lahko opravljal šele po tem, ko si imel ocenjeno diplomsko nalogo, sem ga »prisilila«, da mi je napisal potrdilo in sem lahko opravljala diplomski izpit v tistem roku, čeprav je bila moja diplomska naloga ocenjena šele kasneje. Ker se je zavedal, da je bila krivda njegova, je to tudi storil.

Kaj vas spravi v dobro voljo?
Prosti čas z družino in prijatelji, uspešno opravljeno delo, pa seveda pridni dijaki 🙂

Kam bi se odpravili, če bi imeli neomejene možnosti?
Proti Irski, Škotski, ali pa na Novo Zelandijo.

Kakšno je vaše življenjsko vodilo?
Kjer je volja, je tudi pot.

Kaj najraje počnete v prostem času?
Berem.

Katere lastnosti cenite pri ljudeh?
Poštenost, iskrenost, zanesljivost, smisel za humor.

Z nasmehom gre vse lažje:)

Kaj ste si želeli postati kot otrok?
V zgodnjem otroštvu sem si želela postati učiteljica, nato me je ta želja malo minila in sem si želela biti pravnica, prevajalka, ali pa delati v turizmu. Ko je prišel čas za dokončno odločitev, sem se spet vrnila k učiteljskemu poklicu in svoje odločitve nisem obžalovala.

Če bi imeli možnost, bi se vrnili v preteklost in spremenili kakšno svoje dejanje?
Pravzaprav sem s svojim življenjem kar zadovoljna in ne bi nič spremenila.

Bi lahko delili z nami kakšno vašo zanimivo anekdoto?
Mogoče tole, ko sem skoraj dobila svoj prvi cvek. V srednji šoli smo morali za predmet obramba in zaščita izdelati mino presenečenja. S sošolci smo se dogovorili, da jih enostavno ne bomo naredili, ker se nam to ni zdelo smiselno. V šoli se je nato izkazalo, da so nekateri sošolci vseeno naredili mine, nekaj pa nas ni imelo ničesar, saj smo se držali dogovora. Profesor je vsem, ki domače naloge niso opravili, dal negativno oceno. Ko je prišel do črke T, sem bila na vrsti tudi jaz. Glede na to, da sem bila predsednica razreda in odličnjakinja, profesor ni mogel verjeti, da nimam izdelka in je na vsak način želel izvedeti, komu sem ga posodila. Ko sem mu končno dopovedala, da mine res nisem izdelala, se je odločil, da nam bo tokrat spregledal in nam ne bo dal enk.

Kaj vas dela #enostavnodrugačnega profesorja?
Svoje delo rada opravljam in v razredu poskušam biti čimbolj pravična. Zavedam se, da imajo dijaki na dan na urniku šest ali več različnih predmetov in da jim včasih pač zmanjka časa za domačo nalogo in učenje. Veseli me, da se številni dijaki ob pouku ukvarjajo tudi z drugimi dejavnostmi, zato poskušam biti razumevajoča in jih pri njihovem delu spodbujati.  Če imajo dijaki težave, jim poskusim svetovati oziroma pomagati. Tudi to, da sem običajno dobre volje in da nisem zamerljiva, mi najbrž dijaki štejejo v plus.

 

 

 

 

Profesorici se za odgovore najlepše zahvaljujemo in ji želimo čim več pridnih dijakov. Ne moremo pa mimo njenega izbora nanizank, ki ga lahko preprosto le pohvalimo! 😀 #enostavnodrugačni

1 Komentar

  1. Mark Kranjec Odgovori

    Schön zu sehen, dass Marjana immer noch so populär ist. Die beste Zeit im GCC war für mich immer der Deutschnterricht.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja