Premagajte maturitetni stres!

Pot do želenega poklica in nadaljnega študija ima lahko v življenju vsakega izmed nas tudi številne ovire. Ena izmed njih je matura četrtošolcev. Žal pa se velikokrat zgodi, da dobri učenci ne zmorejo pokazati svojega pravega znanja, ker ne prenesejo psihičnega pritiska, ki ga matura predstavlja. Profesori začnejo s pripravami oziroma bolje rečeno zastraševanjem že v prvem letniku, vendar gre le za vlivanje strahu in vzbujanje misli o nenormalni težavnosti srednje šole. Velikokrat spremlja mahanje z maturitetnimi katalogi tudi pretiravanje o tem, kako težko je opraviti maturo, kar povzorči v dijakih le še večjo psihično napetost. In kako naj potem maturant usprešno opravi maturo pod tolikšnim pritiskom?

images

Nekaj praktičnih vaj in nasvetov, ki jih lahko uporabite pri svojem učenju:


1.
Ob svoji postelji ali delovni mizi nalepite list, na katerega napišite vaše želene ocene mature, (naj vaša podzavest vidi, kam želite). Podzavest deluje s ponavljanjem in pomnenjem nečesa, kar vam je vedno na očeh.
2. Če želite, da vam podzavest služi, kot si sami želite, potem ji ukažite (vedno znova) – v mislih ali na glas povejte, da bi radi nekaj znali ali da bi radi uspešno opravili maturo.
3. Gibajte se!
Ob fizični aktivnosti se telo znebi stresa in napetosti! Sprosti se nam telo in zbistri um. Naj aktivnost predstavlja večerno sprostitev po napronem učenju.

Kakšna hrana ti pomaga pri učenju?

V času pred in med kontrolnimi nalogami, še posebej pa v času mature, je pomembno, da ostanemo zdravi ter zbrani. Primerna prehrana pa lahko pozitivno vpliva tudi na naše umske sposobnosti. Torej, kaj pravzaprav jesti, da bodo naši možgančki delovali s polno paro?

Za nemoteno delovanje naši možgani potrebujejo predvsem dve gorivi: kisik in glukozo. Glukoza je sladkor, ki ga dobimo predvsem z ogljikovimi hidrati. Tudi sami ste se verjetno že dostikrat pritožili, da imate v času pred konferencami prazno glavo ter da se ne morete ničesar spomniti. Za to je običajno kriva nizka raven glukoze: posledice tega pa so težave z zbranostjo, pomanjkanje energije za mišljenje ter zmanjšana budnost. Izogibajte pa se rafiniranih ogljikovih hidratov, kot so beli kruh, čips, piškoti, krompir in izdelki iz čokolade (čeprav vem, da sodijo med vaše najljubše prigrizke;)). Tudi vi hodite vsakih 15 minut v kuhinjo in odpirate hladilnik in omarico s sladkarijami med učenjem? Naj bodo sladkarije le kot nagrada po končanem učinkovitem in uspešnem učenju.

healthy_food

Svetujemo vam, da med maturo pogosto posegate po naslednjih živilih, ki so nekakšni povečevalci inteligence: rdeča paprika, čebula, brokoli, rdeča pesa, paradižnik, stročnice, jedrca in semena, pusto meso, izdelki iz soje. Ker boste v tem obdobju po vsej verjetnosti pogosto pod stresom, jejte avokado, gobe, ohrovt, zeleno zelje in špinača, jetra, proso ter živila, bogata z vitaminom C. Kdo bi si mislil, da je lahko hrana koristna tudi za spodbujanje delovanja možganov, kajneda?

Zapomnite si: Vsaka negativna misel (nočem, nemorem, neznam, bolan sem, debela sem, nimam denarja …) je kot strup, s katerim ‘hranimo’ naše telo!

“Zakon privlačnosti pravi, da se podobne stvari med sabo privlačijo. Ko torej pomislite na nekaj, pritegnete to k sebi.”

Vaše misli se pretvarjajo v dejanja. Če mislite na to, kako boste zboleli, se ne čudite povišani telesni temperaturi čez nekaj dni. Če si želite veliko denarja, si ga tudi obetajte.”

“Kadar se počutite slabo, ste uglašeni na frekvenco, ki bo pritegnila še več slabih stvari. In kadar ste dobre volje, silovito pritegnete k sebi dobre dogodke in misli.” (Debelak 2012)

images2

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja