Predpraznični teden spanja na GCC

Zadnji teden pouka v tem letu (15. 12. do 22. 12.) bo namenjen SPANJU! Teden namenjamo spoznavanju ter raziskovanju pomena spanja, prostorov namenjenih spanju in počitku ter predvsem, kako pomanjkanje spanca vpliva na nas – kot dijaki včasih nimamo druge izbire, kot da prebedimo noč in jo posvetimo učenju. Pa je res to najboljša izbira za nas? Novinarji Sledka bomo skušali na takšna vprašanja čim bolj temeljito odgovoriti v člankih, ki sledijo v tem tednu, poseben prispevek pa pripravljamo tudi za časnik Novi tednik in rubriko Mladi za mlade.

Vzporedno s tednom spanja, pa se na GCC začenja tudi zanimiva akcija NOVOLETNE ZAOBLJUBE, o kateri si lahko kaj več preberete tukaj.

V petek, 15. 12., bomo teden spanja začeli z Dnevom čaja,  opojnega, starodavnega napitka, ki nas lahko zaziblje v spokojen spanec ali pa poživi, da ne zaspimo prehitro … Vabljeni na predstavitev in degustacijo azijskih čajev, ki jo bosta pripravila Urh in Filip Burnik. Urh je dijak 4. b na GCC, Filip pa maturant Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Sta edina Slovenca s certifikatom Tea Champion, ki poteka pod okriljem UK Tea Academy. Na predstavitev, ki bo od 9.30 dalje potekala v šolski knjižnici, vabimo po enega predstavnika razreda, saj gre za zahteven čajni obred in pripravo, tako da dogodek žal ni namenjen širši množici. Na čajanki bomo spoznavali čaj. Spoznali bomo beli čaj Pai mu tan, ki v kitajščini pomeni beli poni, zeleni čaj Jasmin Dragon pearl, rumeni Yellow sun, zeleni Sencha Yamato, oolong formosa tippy oolong in posebni Pu’ erh. O vsakem čaju se bomo pogovorili in ga ocenili.

Za širšo množico pa bomo poskrbeli novinarji Sledka s pomočjo Majde Kamenšek Gajšek in za vas med glavnimi odmori pripravili okrepčilni čajni napitek. Na voljo boste imeli zeliščni čaj in dva prava – zeleni Jasmin Dragon pearl, črni pa večini že poznan Earl Gray.

Jasmin Dragon pearl ima nežen okus, ki največkrat spominja na cvetje. Njegov vonj pa kot ime pove spominja na jasmin. Zanimivo je, da za 1 kilogram čaja potrebujejo vsaj 5 kg jasmina. Čaj je zvit v kroglice, ki so si po velikosti malce različne. Čaj lahko večkrat prelijemo. Earl Gray je eden najbolj poznanih mešanic. Največkrat gre za mešanico Indijskih in Cejlonskih čajev, ki so aromatizirani z bergamotovim oljem. Po okusu je malce trpek in močan, njegov vonj pa ima izrazito citrusovo noto bergamotke. Recep zanj pa naj bi dobil angleški minister kot zahvalo, ker je rešil življenje kitajskemu ribiču.

Ponedeljek, 18. 12., bomo začeli z MINUTO ZASE, in sicer natanko ob 08.00. Prepustite se navodilom po ozvočenju, ki vas bodo popeljala v sprostitev za začetek tedna spanja.
Vabljeni, da se nam pridružite tudi 5. šolsko uro (11.35 – 12.20) v knjižnici, kjer prof. Majda Kamenšek Gajšek pripravlja predavanje o spanju.

V sredo, 20. 12., bo med malico in razredno uro (10.25 – 11.30) v knjižnici prof. Majda Kamenšek Gajšek predstavila zanimivo področje lucidnih sanj. Ne skrbite, vsa poročila bomo objavili tudi na Sledku! Tisti, ki se boste udeležili predavanja, pripravite nekaj vprašanj, ki vas zanimajo, da bo delavnica potekala kot pogovor.

Prosimo vas, da se za vsa predavanja in delavnice o odsotnosti od pouka dogovorite s profesorji posameznih ur oz. razredniki.

Sledko vas spodbuja, da se v tednu spanja resnično sprostite in odpočijete, če uspete, pa tudi naspite! 😉 Upamo, da si boste znali med številnimi obveznostmi poiskati tudi čas zase, družino in prijatelje, predvsem pa, da boste novemu letu naproti stopili polni optimizma! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja