Pozdrav z zahoda

Kot veliko Evropejcev sem si dolgo želela, da bi imela možnost odpotovati v ZDA. Velika mesta, ameriška hrana, znani ljudje in vsi ostali prizori iz filmov… Obljubljena dežela.

Ko sem na spletu našla razpis za mesečni poletni institut na pravi ameriški univerzi, sem vedela, da je to priložnost, ki je nočem zamuditi. Takoj me je navdušilo dejstvo, da udeleženci vsako leto pridejo iz 35 evropskih držav, pridruži pa se jim še 10 ameriških vrstnikov. Prijavila sem se in na dan, ko sem izvedela, da sem sprejeta, sem se počutila, kot da sem ravnokar zadela Jackpot.
Dan odhoda sem nestrpno pričakovala, a se je izkazalo, da je prišel še prehitro, zaradi težav, ki sem jih imela s pridobivanjem vize.Vse do zadnjega dne nisem bila prepričana, ali bom zjutraj lahko odpotovala, ali pa bom morala let prestaviti.
Imela sem srečo in zdaj sem tu, na Purdue University v Indiani. Za mano je nepozben teden, v katerem sem spoznala čudovite ljudi. Čeprav smo udeleženci zelo različni in govorimo vsak svoj jezik, smo v teh dneh postali prijatelji. V veliko pomoč so nam mentorji, katerih delo res cenimo, ker so vsi zelo izobraženi, a so nam pripravljeni posvetiti svoj dragoceni čas in spoštujejo ter spodbujajo naše kritično mišljenje.
Živimo na kampusu, ki je tako velik, da ima vsaj 5 jedilnic, športni center z zunanjimi in notranjimi igrišči za odbojko, badminton, košarko, s fitnesom in bazenom. Poleg tega ima svoj košarkarski stadion, stadion za ameriški nogomet in glasbeno dvorano, ki sprejme kar 6000 ljudi. Še več, celo svoje letališče.
Naš delovni dan se začne s predavanjem o novinarstvu, mednarodnih odnosih, demokraciji ali znanosti. Profesorji so zelo prijazni in se vedno potrudijo, da je snov zanimiva in lahko aktivno sodelujemo. Da bomo pridobljeno znanje lahko kar najbolje uporabili, se na koncu še razdelimo v 3 manjše skupine in se z mentorji pogovorimo o morebitnih dilemah, primerjamo situacije v različnih državah… Pripravljamo tudi prostovoljne projekte, ki jih bomo izvedli v jeseni.
Poleg tega, pa se tudi zabavamo. Še posebej navdušeni smo bili nad koncertom Eda Sheerana, ki je bil v četrtek v Indianapolisu. Odličen glasbeni večer pod zvezdami. Za popoln zaključek tedna pa smo v soboto praznovali dan neodvisnosti (4. julij). Imeli smo piknik, zvečer pa čisto v ameriškem stilu koncert jazz glasbe in velik ognjemet.
V veselem pričakovanju prihajajočih dogodivščin vsem »čez lužo« pošiljam lep pozdrav!

Katarina Vodopivc

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja