Potopisno predavanje Sare Vrečko (Nambijia, Zimbabve, Bocvana)

Namibija je dežela neverjetnih kontrastov, ki se ponaša z divjo obalo, visokimi gorami, osamljenimi puščavami in čudovitim živalskim svetom. Tudi nekoliko manj znana Bocvana je skriti raj s prekrasnimi parki in delto Okavanga. Viktorijini slapovi v Zimbabveju/Zambiji pa veljajo za ene najlepših na svetu …

Četrtošolka Sara Vrečko se je med novoletnimi počitnicami z družino podala na pot v južno Afriko. Obiskala je Namibijo, Bocvano, Zimbabve in Zambijo. 5. 2. je v šolski knjižnici pripravila potopisno predavanje. Pripovedovala nam je o pripravah na potovanje, ki so trajale kar eno leto, in seveda o samem potovanju:

 »Videla sem že marsikateri del sveta, a zagotovo lahko pritrdim, da je bilo potovanje čez Namibijo, Bocvano in Zimbabve eno najlepših. Namibija je dežela, ki se podaja s čudovito pokrajino. Peščene ceste, kilometri čistine in neskončne črede slonov, žiraf in zeber, ki ti vzamejo dih so le ene izmed stvari, ki so se mi najbolj vtisnile v spomin. Tudi Bocvana, nekoliko manj turistično obljudena dežela, v kateri leži puščava Kalahari je dežele neskončnih živali in prijetnih ljudi. In da ne pozabim čudovitih Viktorijinih slapov v Zimbabveju, ki te s svojo lepoto popolnoma prevzamejo. Na 20 dnevno potovanje smo se odpravili z družino. Na potovanje sem odšla popolnoma nepripravljena, nisem vedela, kaj bomo videli, saj je vsaj zame najboljši občutek, ko prideš nekam v neznano in kraj govori svojo zgodbo. Videli smo ogromno, od kolonije stotisočerih tjulnov, do ogromnih čred slonov, vozili smo se s štirikolesniki po peščenih sipinah, plesali z Bušmani, se kopali v reki s krokodili in morskimi konji … Potovanja po Afriki ti vedno znova odprejo oči, zares neprecenljiva izkušnja. Zaveš se, da si lahko hvaležen, kje živiš, si lahko kupiš kar želiš, imaš pravico do izobrazbe in možnost dobrega, urejenega in varnega življenja, nekje pa so ljudje, ki tega nimajo. Tega se premalo zavedamo. Za konec pa še misel: “Potujte skozi življenje s kovčkom, katerega prtljaga so: radost, veselje, zanimanje, uživanje, radovednost, drznost, harmonija, ljubezen in zavedanje!”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja