Poslanka na obisku

Pred počitnicam veleposlanik, danes evropska poslanka. Na GCC se trudimo mlade aktivno ozaveščati o politiki v Sloveniji, EU in po svetu, zato nas je danes obiskala evropska poslanka Tanja Fajon.

Ob dvanajstih smo se predstavniki razredov in debatnega kluba zbrali v knjižnici, kjer smo imeli srečanje z gospo poslanko. Ta nam je opisala svojo poklicno pot, delo v parlamentu in predstavila svoj pogled na politične zagonetke tako v Sloveniji kot v EU.

Po tej kratki predstavitvi smo dijaki imeli priložnost sami vprašati poslanko, kar nas je zanimalo. Vprašanja so se kar vrstila, od gospodarske krize v EU in ekspanzivne politike do kvot za ženske v politiki, aktualnega govora Violete Tomič v državnem zboru in interneta kot osnovne človeške pravice.

Predvsem smo se pogovarjali o mladih, kako lahko izoblikujemo prihodnost s politično udeležbo, kako priti do študija v tujini, o rastoči nezaposlenosti mladih in ukrepih zoper le-te. Gospa Fajon nam je zaupala, da s poležavanjem doma in neudeležbo na volitvah ne bomo nikoli ničesar spremeniti, česar se veliko mladih ne zaveda. Prav tako smo se dotaknili evroskeptikov in ekstremističnih strank ter njihovega porasta.

Za konec nam je še svetovala, da se naj naučimo čim več tujih jezikov in se že v srednji šoli začnemo politično udejstvovati skozi različne projekte, poskušamo dobiti pripravništvo v Bruslju … Predvsem, če nas ta kariera zanima. Pa tudi, da naj se ne bojimo visokih ciljev, saj niso nikakršen bavbav.

Za obisk in iskrene ter predvsem podrobne odgovore se ji najlepše zahvaljujemo!

debata-2 debata-7 debata-23debata-15

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja