POMLADNI KONCERT OKTETA 9 Z NOTAMI

Oktet 9 se je na letošnjem pomladnem koncertu 17. 5. v celjskem Narodnem domu javnosti predstavil notno zbirko glasbenih priredb, ki jih je za skupino napisal tenorist in glasbeni pedagog Mihael Strniša

Ena najbolj znanih vokalnih zasedb knežjega mesta, Oktet 9, ki povezuje nekdanje dijake naše GCC, ki že 12 leto prepevajo pod umetniškim vodstvom Gregorja Deleje, je na letošnjem Pomladnem koncertu javnosti predstavili program sestavljen iz glasbenih aranžmajev, ki v preteklem desetletju nastali prav za to zasedbo. Njihov avtor je pevec Okteta 9 in zasedbe Eroika aromatika, tenorist, akordeonist in glasbenih pedagog Mihael Strniša, maturant generacije 2008.

Notna zbirka z naslovom Oktet 9 v notah obsega 25 štiri- do sedemglasnih priredb slovenske in svetovne popularne glasbe ter slovenskih in tujih ljudskih pesmi. Skrb za celostno grafično podobo in oblikovanje je prevzel Miha Žgank, maturant generacije 2010, oblikovalec in arhitekt ter član zasedbe. Fantje so jih na Pomladnem koncertu predstavili 14, zbirka pa je v publicističnem smislu dopolnila cd-ploščo Svoboda?!, ki so jo oktetovci izdali v jubilejni, 10. sezoni 2015/2016.

Zasedba Oktet 9, ki sicer deluje pod okriljem Društva GCC, se ponaša s pestro koncertno dejavnostjo na domačih in tujih odrih, pa tudi z najvišjimi dosežki s festivalov doma in v tujini. Fantje so v dobrih 12 letih prepotovali že dobršen del sveta in s koncerti po Evropi, na Kitajskem, v ZDA, Avstraliji in na Tajvanu širili slovensko pesem in dober glas o vokalnih ter zborovskih zasedbah naše države. Letos jih bo pot vodila še v Švico in Avstrijo ter na Hrvaško, konec junija pa bodo nastopili tudi na Festivalu Lent (23. 6. ob 19.30 v Mestnem parku Maribor). V Oktetu 9 v letošnji sezoni prepevajo David Zupanc, Miha Žgank, Mihael Strniša, Jan Šilec (tenorji) in Mato Žgajner, Leon Ašenberger, Miha Hliš in Gregor Deleja (basi).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja