Poglej nekaj novega na splet(k)u

Pod drobnogled smo vzeli dve spletni strani, in sicer velenje.info in culturica.tv. Obe sta v polni podobi zaživeli pred nekaj meseci in z veseljem ju bomo opisali in ocenili. Preden pa začnete brati, vas opozarjamo, da ta članek ni kakorkoli naročen in sponzoriran s strani velenje.info oziroma culturica.tv :D.

Najprej bomo pokomentirali namen obeh spletnih strani. Velenje.info je spletni informator oziroma kot pravijo na spletni strani »Mnogo več kot spletni informator«, kar pomeni da je osnovni namen informiranja širše javnosti o najrazličnejših temah. Culturica.tv na drugi strani pa je spletna televizija, katere osnovni namen je objava in prenašanje kulturnih prireditev. Na spletni strani se pohvalijo z nazivom  prve spletne televizije v Sloveniji.

Screen Shot 2013-05-14 at 6.31.38 PM

DOMENA

Screen Shot 2013-05-14 at 6.27.51 PM

Tisto, kar uporabnik spleta najprej  opazi, še preden sploh obišče spletno stran, je domena (to je npr. http://gcc.si ali http://spletko.gcc.si ;). Obe spletni strani imata zelo uporabne in predvsem pravilne domene, saj je domena .info namenjena stranem, ki informirajo javnost, domena .tv pa je tuvalujska državna domena, jo pa s pridom uporabljajo tudi televizije (iz jasnih razlogov :D). Z uporabo teh domen nam dajejo avtorji obeh strani jasno vedeti, kaj lahko pričakujemo na spletni strani. Uporaba domene .tv na strani Culturice TV pa nam je še dodatno bolj zanimiva, saj je TV del imena in so na tak način vključili del imena v končnico (npr. kot če bi imel Spletko domeno http://spletko.gcc/ :D).

IZGLED

Screen Shot 2013-05-14 at 6.27.40 PM

Obe strani sta s stališča oblike zelo zanimivi in moderni. S kombinacijo sive in črne (sivin) dajeta zelo moderen videz in jasno kažeta, da namen strani ni, da bi občudovali dizajn, ampak vsebino. Barvna shema naslovov nas je na strani velenje.info bolj navdušila. Prva barva, ki jo vidi gledalec, je zelena, takoj druga in potem vodilna pa rdeča, ki sta za oko zelo prijazni in prijetni za ogled. S tema dvema barvama se dodatno poudari mesto Velenje. Culturica.tv nam ravno ne pričara velike barvne palete (natančneje, poleg črne in sive je oranžna edina barva), kljub vsemu moramo avtorje pohvaliti, saj niso uporabil, zelo svetle oranžne oz. rumene, ki bi bila preveč kričeča in neprijetna za gledalca. Zanimive pa so tudi naslovne grafike na obeh straneh, velenje.info na zelenem ozadju z rožicami pomiri in gledalca še dodatno pritegne branju, najbolj pa nas je presenetila grafika, ki sledi, to je minimalističen pogled na mesto Velenje z vsemi znamenitostmi. Avtorjem bi predlagali, da to grafiko še dodatno poudarijo, saj je resnično nekaj posebnega, sedaj pa jo napis Velenje.info nekoliko zasenči. Uvodni naslov na strani culturica.tv je zelo minimalističen in samo poudari celostno podobo strani. Na nižjem drsniku pa se trenutno menjujeta zgolj dve grafiki, ena je zelo zanimiva in ustvarjalna, saj gledalce vabi, da si ogledajo njihov Youtube kanal in tako slike iz vseh pomembnih koncertov obdajajo Youtubov logotip, drugi pa nas je na žalost malce zmedel, saj predstavlja tri različne logotipe Culturice TV, kar pa v nas vzbuja skrbi, da ima Culturica TV težave s celostno podobo.

 

VSEBINA

Najpomembnejši vidik vsake strani je vsebina, ki je na nobeni strani ne manjka. Velenje.info predstavlja bralcem vse vidike življenja, od napovedovanja prireditev, osebnostnega in poslovnega napredovanja, seveda pa ne pozabijo na najnujnejše hrano, lepoto, šport in dom. Najzanimivejši del strani je »Bovšjak«, kjer lahko vsakdo odda svoj oglas za rabljene predmete. »Deal tedna« pa tudi ponuja izjemno nizkocenovno ponudbo. Avtorje bi opozorili na rabo slovenskega jezika, saj smo na strani opazili več besed, za katere menimo, da obstaja primerna slovenska različica.

Culturica.tv na prvi pogled nima tako raznolike vsebine kot velenje.info, saj v trenutku vidiš, da snemajo predvsem predstave in koncerte. Odkrili pa smo, da omogočajo tudi snemanje osebnih slavji in produkcije pomembnih prireditev. Predlagali bi jim, da aktivnost razširijo tudi na šport, obrt in ljudsko izročilo, saj je vse to kultura.

banner toutube2

TEHNIČNO OZADJE STRANI

Tehnično sta strani zelo dovršeni, saj uporabljata platformo WordPress (na kateri temelji tudi naša spletna stran :D). Vidi se, da sta obe strani pripravljena z mislijo, da ju bodo uporabljali tudi mobilni uporabniki, saj se brez težav prilagajata zaslonom različnih velikosti.

Obe strani sta oblikovno in vsebinsko dobro zastavljeni in primerni za njuna namena. Določeni stvari pa se še dajo popraviti. Obe strani trenutno še nimata velikih strateških sponzorjev, bi jih pa potrebovali, saj je za njihov trud potrebno pošteno plačilo.

Vabimo vas, da si strani še dodatno pogledate na spodnjih povezavah:

http://velenje.info                               http://culturica.tv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja