POEZIJA IZ SAMOVARJA, TOKRAT V VERZIH MARINE CVETAJEVE

V torek, 22. februarja, je v mali dvorani Celjskega doma, tradicionalno potekala prireditev Poezija iz samovarja. Z mislijo »človek potrebuje človeka«, smo počastili 130. obletnico rojstva ruske pesnice, pisateljice in dramatičarke, Marine Cvetajeve, ki spada med najpomembnejše ruske literate dvajsetega stoletja.  

Na tako imenovani »ruski čajanki« smo nastopili dijaki, ki se ruščino učimo, kot drugi ali tretji tuji jezik. Z vezno besedo so nas skozi prireditev vodili Petra Korenjak, Lenart Beršnak, Žiga Matjaž in Miha Ocvirk. Poezijo Marine Cvetajeve, so čutno in nežno predstavile Urša Šmid, Zala Burnik, Maša Rebernik, Larisa Ramšak, Ajla Tiganj, Nika Kačičnik, Branka Stanković, Nika Sotenšek, Laura Najdenik, Anja Simić, Eva Humski, Lucija Leskovšek, Tara Ana Fošnarič, Jana Bastič, Lana Romih, Neža Močnik in Eva Ana Žmahar. Mentorica vsem recitatorjem in povezovalcem ter koordinatorica projekta, je bila profesorica Ana Metličar. 

Za glasbeni del prireditve so poskrbele naše glasbene zasedbe, in sicer Kvintet GCC, skupina The Šlagers pod mentorstvom Saša Šonca in skupina Trio LDN pod mentorstvom Davida Preložnika. Nastopili so tudi nekdanji dijaki naše gimnazije, Žiga Žvižej, Larisa Kosi in Urška Klinar. 

Kulturnemu programu je sledila pogostitev izbranih ruskih jedi, ki so jih pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem pod mentorstvom Boštjana Bezgovška in Judite Križnik ter koordinarcijo Maje Maričić.

Poezijo iz samovarja smo pripravili pod častnim pokroviteljstvom Ruskega doma – predstavništva Zvezne agencije Rossotrudničestvo v Sloveniji in ob finančni pomoči Društva Slovenija Rusija ter Sklada Toneta Pavčka.

O dogodku je poročala tudi ruska tiskovna agencija TASS. Prav tako so se prireditve udeležili predstavniki Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji, Ruskega centra znanosti in kulture ter Društva Slovenija Rusija.

Sledkosned

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja