PODSTREŠJE 2018

IZŠLO JE DRUGO PODSTREŠJE

38 pesmi, haikujev, kratkih zgodb in esejev 28 mladih avtorjev ter ilustracije Nine Šafranko polnijo GCC Podstrešje, drugo številko mladinske literarne revije Gimnazije Celje – Center, ki so jo javnosti predstavili na literarnem večeru 14. 6. v parku za GCC, Urednik revije je Kristian Koželj, celjski igralec in knjižničar ter mentor pesniškega krožka na šoli, avtorji prispevkov pa dijaki vseh letnikov in programov na šoli ter gostov s I. gimnazije v Celju ter Gimnazije Bežigrad, med njimi tudi Tilen Letner, letošnji prejemnik nagrade Mala Veronika in Aljaž Primožič, letošnji finalist Župančičeve frulice. Revijo je na pot pospremil tudi obisk in nagovor predsednice slovenskega PENa, gospe Ifigenije Simonovič.

V Podstrešju 2018 so zbrane najboljše literarne stvaritve dijakov, ki del svojega ustvarjalnega časa namenjajo raziskovanju slovenske besede skozi pesmi, kratke zgodbe in eseje. Sicer je literarna revija, ki ji urednikuje celjski pesnik in igralec Kristian Koželj, mentor slam krožka na GCC, naslednica Utripa, ki je nekoč na šoli skrbel za redne izdaje dijaškega leposlovja. Prispevki so bili izbrani na podlagi pomladnega razpisa in dijaškega natečaja za naj kratko zgodbo, ki ga na GCC pripravijo vsako jesen. Tokrat so k sodelovanju povabili tudi gostujoče avtorje s I. gimnazije v Celju in Gimnazije Bežigrad. Uvodnika sta prispevala odgovorni urednik Kristian Koželj in ravnatelj Gregor Deleja, za lektorski del je poskrbela prof. Jasmina Temnik Kerš, za celostno grafično podobo pa prof. Ana Pečnik. Revija bo izšla s podporo projekta RaST (razvojno središče talentov), ki ga koordinira II. gimnazija Maribor.

Na vprašanje, od kod naslov nove revije, je ob izidu prve številke leta 2017 odgovorni urednik odgovoril takole:

Zaradi tiste skrivnostnosti, ki jo vsak izmed nas začuti, ko se uzre proti nebu. Zaradi simbolike prostora, kjer pod tono prahu živijo spomini. Zaradi glasne tišine, ki izpolnjuje prostor med traverzami v mladih glavah in čaka, da jo slišimo.

Letošnje Podstrešje so napolnile pesmi Aline Špan, Ajde Kostevc, Barbare Tadina, Lane Vincelj, Ane Polegek, Klavdije Košec, Staše Klovar-Rupnik, Tamare Levar, Nike Gradišek, Klare Brežnik, Soyje Agnesse Yakuntsove, Aljaža Primožiča in prejemnika nagrade Mala Veronika 2018 Tilna Letnerja. Pa haikuji Ive Planko, Ivane Račič, Nastje Krulec, Neje Turk, Zale Križnik, Lare Čede, Eve Marš, Lane Požlep, Eve Vrečko, Maje Knapić, Lare Videčnik, Benjamina Hrastnika, kratki zgodbi Tare Soderžnik in Tanje Goltnik ter eseji Neže Kočnik, Lane Vincelj, Neže Švajger in Aljaža Primožiča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja