PODNEBNI ŠTRAJK NA GCC

ali kako smo na GCC podprli našo vrstnico Greto Thunberg
Petek, 15. marec 2019 … Slovenska mladina štrajka. Nekateri zelo odločeni, da njihov glas šteje, nekateri prisotni (in odsotni), ker je odpadel pouk, nekateri resignirani, ker se tako ne da nič spremeniti in sami ne morejo biti dovolj velike spremembe svetu.
GCCjevke in GCCjevci smo o podpori globalni stavki mladih proti podnebnim spremembam glasovali v začetku tedna in izglasovali, da se pobudi aktivno pridružujemo! Ne le z udeležbo na vseslovenskem shodu v Ljubljani, kamor se je podalo nekaj manj kot 200 dijakov, ampak tudi s sprejetjem manifesta, kjer smo se zavezali, da bomo vsakodnevno z različnimi akcijami prispevali k ohranjanju okolja in opozarjanju na okoljsko problematiko.
Na podlagi sprejetih zavez smo poseben poziv naslovili tudi na Mestno občino Celje. Ob 12. uri smo na “podnebnem sprehodu”, ki je povezal več kot 300 dijakov naše šole, dokument predali podžupanji ge. Bredi Arnšek in predstavnici Oddelka za okolje in prostor ge. Nina Strle-Mašat. Poleg zavez, ki smo jih sprejeli sami, smo na Mestno občino Celje, na župana, mestne svetnice in mestne svetnike, naslovili še naslednjo pobudo, ki jo je obema predstavnicama lokalne oblasti predstavil predsednik Dijaške skupnosti GCC Matjaž Korenak, skupaj z dokumentom pa jima je predal tudi simbolno darilo – GCC stekleničko.


“Mestno občino Celje prosimo, da okoljske vsebine postavi na prvo mesto, da glasno opozarja na okoljsko problematiko ter sodeluje z vsem deležniki pri njihovem reševanju. Verjamemo, da je mogoče v kratkem času sprejeti tudi številne dodatne ukrepe za varovanje okolja, zlasti na preventivni ravni, kjer je občina v vlogi izobraževalca vseh občanov ter ustanovitelja vrtcev in osnovnih šol, njeno vodstvo in vsi zaposleni pa močan zgled.

Celebus in Kolesce sta koraka v pravo smer pri varovanju okolja, bi pa lahko v prometu z ostrejšimi pravili še dodatno omejili število avtomobilov v mestu, zeleno politiko uvedli tudi v taksi službah, še dodatno promovirali prednosti javnega prevoza, kolesarjenja in pešačenja, povečali število polnilnih postaj za električne avtomobile. Zamenjali bi lahko obstoječe koše za odpadke s takšnimi, ki omogočajo ločevanje. Uporabnike in najemnike prostorov v lasti občine pozvali k uporabi razgradljive embalaže in brezlesnega papirja. Enako velja tudi za vse zaposlene v občinski upravi. V prihodnjih proračunih bi načrtovali finančne subvencije za zelene projekte javnih in nevladnih subjektov, trgovcem, ki bi se odločili za brezembalažno trgovino pa bi lahko omogočili ugodnejše pogoje najema lokalov v mestu. Povečali bi število zelenih površin v občini in skrb zanje, število pitnikov za vodo, začeli pa bi tudi s projektom urbanega čebelarstva.”

Po sprejemu na Trgu celjskih knezov je kolona še enkrat zavzela središče mesta in svoj pohod zaključila v Celjskem mladinskem centru, kjer smo z direktorico go. Sonjo Majcen, podpisali sporazum o sodelovanju v veliki septembrski čistilni akciji, ki jo bomo tudi letos povezali z vsakoletnim druženjem generacij Naših 100+7.
Več o mnenjih naših dijakov, ki so se udeležili shodov v Ljubljani in Celju, pa objavimo kmalu. Ne spreglejte tudi novice o tednu vode, s katerim bomo med 18. in 22. 3.osvetlili Unescov svetovni dan voda.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja