Podjetniki brez meja

Podjetni dijaki Gimnazije Celje-Center smo se v sredo, 25. 11. 2015, v ranem jutru napotili na drzno podjetniško ekskurzijo v prestolnico Slovenije. Že v trenutku, ko smo prispeli v Ljubljano, smo pričeli z delom in nismo zapravljali časa. »Čas je denar!« in to dobro vedo tudi pri Ziferblatu, kjer se, sicer po skromni tarifi, računa vsaka minuta.

Ziferblat je zelo inovativen in nenavaden »kafanski poizkus«! Namesto, da bi plačevali za pregrenko kavo, preveč zapečen toast in glasbo, ki ni po vašem okusu, lahko vse to tukaj zastonj storite sami, oni pa vam le »prodajo čas.«

»Da bi mi računali čas?! To pa je neotesanost brez primere!« so bili nekateri prenagli odzivi. Toda ko nas je toplo sprejela lastnica Maša, se je Ziferblat izkazal kot izjemna novost v Sloveniji, udobna kavarna, ki je pravzaprav še veliko več!

Po obisku kavarne je sledilo resnejše delo. Obiskali smo »Start-up šolo« imenovano Hekovnik, kjer smo po dolgem hodniku, mimo desetine vrat, ki vodijo v prostore mladih in hitrorastočih podjetji, prišli do predavalnice. To ni predavalnica s tistimi sivimi lepo v vrstah urejenimi stoli in interaktivno stavbo. Ta predavalnica je polna mehkih raznobarvnih foteljev, kjer smo se po napornem obisku Ziferblata lahko odpočili.

Po krajši predstavitvi Hekovnika smo se polni idej že usmerili proti našim naslednjim ciljem. A zaradi spleta okoliščin smo se bili »prisiljeni« pogreti s še eno kavo preden smo se odpravili dalje. Ko nam je kofein že dodobra pognal kri po žilah, smo se že peljali proti BTC City-u. Ne nismo šli nakupovati, temveč smo obiskali »ABC start-up pospeševalnik«.

Sprva smo bili navdušeni nad umetniškim pridihom, ki je izžareval iz barvnih sten in poslikav na njih, nato pa smo bili lepo sprejeti v novo predavalnico, ki sicer ni bila enako udobna kot prejšnja – ampak še veliko bolj. Celo igralnico so imeli! Potem smo se mimo veleblagovnic sprehodili do ABC Hub-a, kjer Start-up podjetjem nudijo nove, oblikovalsko dovršene prostore.

Ko se je počasi že temnilo, smo se vrnili nazaj v Celje, toda naša ekskurzija še ni bila končana. V bližini naše šole, nasproti zdravstvenega doma, smo se po temačnih stopnicah povzpeli do osvetljenih vrat za katerimi se je skrival pravi lokalni startup raj. V StartUp Celje redno deluje preko 7 startup podjetij, mnoge med njimi smo tudi videli »v akciji«, četudi je bil že zunaj mrak in dan daleč stran. Ponujajo tudi co-working prostore, startup vikende ter uporabne brezplačne delavnice in predavanja, kjer lahko osvojite osnove podjetnosti tudi v lastnem okolju.

Za zaključek pa smo se odpravili v lokalno proizvodno podjetje, ki zaposluje 70 ljudi in domuje v Bukovžlaku v Celju. Odpravili smo se v Bosio d.o.o. Tam se ukvarjajo s proizvodnjo industrijskih peči in pralnih linij, z drugimi besedami veliko jeklenih konstrukcij, iskrenja v proizvodnji, vonj po sveže prebarvanem, laserski rezalnik in prašni delci kamorkoli si prišel. Po drugi strani pa se za mogočno proizvodnjo skrivajo pisarne polne inovativnih projektantov, ki vsako peč načrtujejo posebej po merah naročnika, s čimer je vsak proizvod edinstven in ima svojo dodano vrednost.

Pravijo, da se je ob koncu dobro spomniti začetka, kjer smo sklenili, da je čas denar. Predlagam, da zaključimo s poročilom in »zapravljanjem časa« ter se odpravimo novim izzivom in idejam naproti.

 

Amadej Canjuga, 3. i

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja