PODJETNA GCC

Trije evropski projekti kot podpora pri uvajanju inovativnih metod v (ob)šolsko delo v 110. letu na Gimnaziji Celje – Center

Prihodnost je zdaj! je geslo 110. šolskega leta na Gimnaziji Celje – Center (GCC), ki se pospešeno pripravlja na dogodek Naših 110, veliko druženje generacij ob visokem jubileju šole, ki bo v petek, 14. 10., ob 19. uri v športni dvorani GCC. Gre za enega izmed številnih projektov, ki jih vodijo sedanji in nekdanji dijaki povezani pod okriljem alumni Društva GCC in aktivnosti, ki potekajo v okviru projekta GCCStartUp s katerim šola stopa v korak s potrebami življenja v 21. stoletju in krepitvijo podjetnostnih kompetenc kot so številne mehke veščine med katerimi izstopajo zlasti komunikacija, ustvarjalnost, kritično mišljenje, timsko delo in podjetnost.

V podporo prizadevanjem, da bi se kurikularni procesi pa tudi izvajanje več kot 70 obšolskih dejavnosti ob akademskih znanjih osredinili tudi na spretnosti, ki bi mladim nudile trdno podporo pri postavljanju kariernih (in življenjskih) ciljev, na GCC vodijo kar tri mednarodne projekte pod okriljem programa Erasmus +. YESSS (Young Entrepreneurs at Secondary Schools – mladi podjetniki v srednjih šolah, op. p.), MAKE SENSKE (družbena odogovornost in mehke veščine) ter PROTECT (učenje s pomočjo izvirnih učnih situacij EduLarp – Educational Live-Action Role Play), ravno pa oddajajo tudi prijavo za nov projekt imenovan CAREER ITINERARY. V okviru sheme ESS pa se na GCC in drugih 85 šolah po Sloveniji zaključuje večletni ESS projekt MUNERA 3 za nadaljnja izobraževanja zaposlenih, kjer je GCC nastopala v vlogi šole koordinatorice.

YESSS je v sklepni fazi in v partnerski mreži, ki obsega National management school in 32. gimnazijo sv. Kliment Ohridski iz Sofije (Bolgarija), Gimnazijo Kruševac (Srbija) in Meram Anadolu Lisesi Konya (Turčija), zaključujejo s pripravo spletnega priročnika za šole in učitelje, ki ga bodo javnosti predstavili na multiplikacijskem dogodku 21. 10. Zadnje srečanje partnerjev je potekalo konec septembra v Sofiji. Projekt  MAKE SENSE prav tako prehaja v zadnjo fazo z vzpostavitvijo spletne platforme s številnimi aktivnostmi, ki spodbujajo motivacijo mladih za pripravo družbeno odgovornih projektov s katerimi neposredno posegajo v šolsko in lokalno okolje. Srečanje partnerjev (EuLAB iz Rima in Fondazione Mona Lisa, Italija, Ovidijev licej iz Konstance, Romunija, GEMS IN in Malone College iz Belfasta, S. Irska) je 29. in 30. 9. potekalo v Celju, kjer so v okviru dneva raziskovanja 30. 9. pripravili tudi multiplikacijski dogodek projekta v Osrednji knjižnici Celje. PROTECT pa je na samem začetku in srečanju v Rimu 6. in 7. 10. bodo partnerji (italijansko podjetje Antares, Politehnična univerza iz romunske Bukarešte, inštituta Curva Polar in Neotalentway iz Španije in dve šoli – Convitto Colletta Avellino iz Italije ter GCC) namenili predstavitvi konkretnih idej ter dogovoru glede izmenjav dijakov in učiteljev, ki bodo delali na projektu. Na GCC želijo s projektom pripraviti konkretno nadgradnjo in digitalno posodobitev sobe pobega, ki se nahaja v kletnih prostorih šole.

Tudi sicer so jesenski dnevi na GCC zelo mednarodno obarvani. Med 28. 9. in 4. 10. se je na šoli mudila skupina romunskih dijakov in učiteljev, od 4. do 8. 10. so gostili kolege z Gimnazije Kruševac, 2 delegaciji z GCC pa sta se mudili v tujini (ena na srečanju projekta DEPEND v Čakovcu na Hrvaškem, druga v avstrijskem Weizu). 6. in 7. 10. bo na šoli potekalo pripravljalno srečanje za nov Erasmus + projekt na temo trajnostnega razvoja in odgovornega potrošništva, 6. 10. pa v sodelovanju z Nacionalnim uradom MEPI, Osrednjo knjižnico Celje in Veleposlaništvom Velike Britanije in S. Irske pripravljajo tudi britanski dan s srečanji za gospodarstvenike in šole, ki želijo vstopiti v program MEPI ter odprtjem razstave »kraljica v Sloveniji«. 13. 10. pa sodelujejo pri pripravi Erasmus + dneva v Celju, ki ga organizira Aktiv ravnateljev srednjih šol celjske regije.

PRILOGA: Fotografije s srečanja partnerjev projektov YESSS in MAKE SENSE (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja