Podarimo igračo

Začel se je mesec radosti, veselja in pričakovanja, mesec, ki ga vsako leto preživimo v družinskem in prijateljskem okolju. Uživamo tako v prejemanju kot v podarjanju daril. Najlepše pa je, če v božičnem času obdarimo koga, ki tega sploh ne pričakuje.

Ob besedi igrača si vsi predstavljamo svojo podobo. Največkrat nas ta podoba popelje v lepe spomine otroštva, veselih in zabavnih trenutkov, stikov z vrstniki … Igrača je vedno predmet, ki polepša otroštvo, pa naj gre za medvedka, ki nas je pospremil v sanje, ali tovornjak, ki je imel cel kup zanimivih gumbov in vrata, ki so se odpirala, ali za punčko, ki smo jo preoblačili in ji česali lase.

Žal današnji časi ne prizanašajo niti najmlajšim. Mnoge družine se prebijajo iz meseca v mesec. Denar se najprej porabi za plačilo najnujnejših računov in nakup hrane, za nakup igrače pa ga običajno zmanjka. Ker se bližajo najbolj čarobni dnevi v letu, ko otroci oprezajo za dobrimi možmi, ki pustijo kakšno presenečenje, bomo letos tudi mi pomagali in skušali prižgati kakšno iskrico več pri tistih, ki to najbolj potrebujejo.

Pozivamo vas, da pobrskate po omarah in policah. Gotovo se bo našla kakšna igrača, ki je ne potrebujete več, a je še vedno uporabna. Prinesite jo v šolo, mi pa bomo nato vse zbrane igrače predali eni od ustanov, ki skrbi tudi za najmlajše: Varni hiši, Zavodu Zadnje upanje in JZ Socio – Materinski dom.

Igrače lahko predate prof. Metki Krajnc ali v zbornici. Zbiranje se zaključi 16. decembra, še v istem tednu pa bomo igrače tudi predali.

Kakšne naj bodo igrače, ki jih boste namenili za otroke?

  • Najbolj je pomembno, da je igrača še vedno uporabna. To pomeni, da še vedno služi svojemu namenu – igri.
  • Otroci se bodo še posebej razveselili kakšnih didaktičnih igrač ali igrač za ustvarjanje: sestavljank, različnih gradnikov (Lego ipd.), plastelina …
  • Če ste se odločili podariti katere od ljubkovalnih igrač (plišaste igrače, lutke ipd.), preverite, ali je čista in cela.
  • Preverite tudi, ali morda vsebuje drobne delce in kako trdno so pritrjeni. Ti so lahko nevarni za najmlajše zaradi možnosti zadušitve.
  • Podarite lahko tudi knjige. Te naj bi bile čim bolje ohranjene, da jih bodo otroci še dolgo uporabljali.
  • Morda boste prinesli avtomobile ali tovornjake ali kakšna druga vozila. Preverite, ali so cela in nepoškodovana. Zlomljen del plastike je lahko oster in nevaren. Enako velja tudi za morebitne steklene dele.
  • Podarite lahko različne družabne igre. Preverite, če vsebujejo vse elemente (kocko, posamezne karte, igralne figurice …), sicer drugače igrača ni uporabna.
Navodila smo vam pripravili, da se boste lažje odločili, kaj boste podarili in ali je morda igrača še sploh primerna za darilo. Spomnite se, kako ste se razveselili podarjene igrače – podoben učinek naj bi imela tudi sedaj. Čeprav je akcija namenjena zbiranju rabljenih igrač, lahko podarite tudi novo. V tem primeru se raje odločajte za didaktične igrače ali konstruktorje, saj so te najbolj zaželene.

Za konec še misel Normana MacEwana: “Sreča ni toliko v imeti, kot v dati. Preživljamo se s tem, kar dobimo, živimo pa s tem, kar damo.”

Iskrena hvala vsem!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja