PIROTEHNIKA? NE, HVALA!

»Leto nas je ponovno presenetilo in minilo še hitreje kot lani, ponovno so se prižgale novoletne lučke, ponovno nas je obiskal Božiček, ponovno smo se greli pred kaminom v objemu družine. Novo leto 2018 nam drvi naproti, leto 2017 pa se počasi poslavlja.«

Zavedam se, da kar vam bom pravkar povedala se bo morda slišalo precej klišejsko,da te besede prihajajo iz mene, saj vendar nisem niti še na polovici svojega življenja. A vseeno priznati moram, da mi vsako leto mine vedno bolj hitreje. Čas preprosto beži neznano kam in že sama tu in tam opazujem mlajše osebe ter se npr. sprašujem »Od kdaj je moj mali bratranec tako zrastel?«. A kaj naj, tako pač je. Vsi z leti čedalje bolj odraščamo, se spreminjamo postajamo odgovornejši ter se počasi, a mogoče tudi prehitro staramo. Življenje, pač ne čaka na nas, da ga živimo in brez postanka drvi naprej. Zato tudi sama upam, da ste si med temi počitnicami vzeli čas zase in svojo družino ter na stranski tir odložili malo bolj nepomembne stvari.

Ker pa se bliža novo leto 2018, bi bilo prav, da svojo temo napeljem le na to. Božič je 25.decembra minil kot bi tlesknili s prsti in preden se vrnemo nazaj v šolske klopi, moramo seveda še pozdraviti prihajajoče novo leto. A kolikor lahko že sklepate po naslovu članka, vam ne bom govorila o tradicijah in zgodovini praznovanja novega leta, temveč  vam nekako želim predlagati bolj miren način praznovanja. Sama se zavedam, da je pirotehnika skorajda nepogrešljiv del tistega trenutka, ko odbije polnoč in, da so vse tiste barve na nebu res dih jemajoče na pogled. A žal, se ob takšnih trenutkih malo kdo zaveda, da z uporabo pirotehnike lahko povzročimo precej veliko škode – nam ter živalim.

Uporaba pirotehnike na praznične dni mora biti nam ter someščanom v veselje in ne vzrok zdravstvenih poškodb, uničevanja premoženja, plašenja živali ter nadlegovanje in ogrožanje slučajno mimoidočih. Za preprečevanje neodgovorne in nepravilne uporabe pirotehnike obstaja seveda zakonik ,ki prepoveduje prodajo pirotehnike, prve kategorije, osebam ki so mlajše od 14 let; druge kategorije, osebam ki so mlajše od 16 let; ter kategorij P1 in T1, osebam ki so mlajše od 18 let.

Ob napačni uporabi pirotehnike lahko pride do opeklin, ki so lahko ali površinske ali globoke, slednje pa lahko uničijo celotno debelino kože, včasih tudi podkožje. Ob večji eksploziji lahko pride tudi do popolnega odtrganja prstov, ali celo do odtrganja neke okončine telesa, pri čemer pa lahko pride kasneje tudi do vnetja rane. Takšnim hudim poškodbam seveda sledijo tudi operacijski posegi. Pri aktiviranju pirotehničnih sredstev lahko pride do izločanja ogljika in žvepla, ter drugih strupenih snovi. Vdihavanje teh snovi lahko povzroči blage vnetne reakcije dihal, ob daljši izpostavljenosti pa se lahko zmanjša sposobnost pljuč. Pri ljudeh z raznoraznimi dihalnimi bolezni pa lahko že en sam ognjemet poslabša njihovo zdravstveno stanje. Pri uporabi pirotehnike lahko pride tudi do raznih poškodb sluha. Kar pa se tiče sluha je pomembno, da predvsem poudarim trpljenje oz. muke živali.

 

 

Živali imajo veliko bolj izostren čut za sluh in lahko zato zaznavajo tudi frekvence, ki so nam nepoznane. V Društvu za zaščito živali Ljubljana vsako leto opozarjajo lastnike, da svojim ljubljenčkom pripravijo varno zavetje v notranjem prostoru. Pomembno je, da jim omogočimo svojo bližino saj jim le ta predstavlja varnost, hkrati pa jih poskušamo zamotiti ter jim čimbolj poskušamo zmanjšati stres. V skrajnih primerih si lastniki lahko tudi pomagajo z zdravili, ki jim jih predpiše veterinar. Seveda pa pokov, ter hrupa pirotehnike ne trpijo samo hišni ljubljenčki temveč tudi živali na prostem, ki poku in raznoraznemu hrupu petard ne morejo uiti.

Pirotehnika bi po mojem mnenju nasploh moralo biti sredstvo, ki ga uporabljamo izključno ob praznovanjih, uporabljati pa bi ga morale samo osebe, ki vedo kaj delajo, da ne pride do zgoraj opisanih poškodb. Pomembno je, da pirotehnike ne dojemamo kot neko zafrkancijo, temveč da jo uporabljamo resno in odgovorno, izven zaprtih naselij ter da pred aktivacijo preberemo priložena navodila za uporabo.

Upam, da vas nad pirotehniko nisem popolnoma prestrašila, želim vas samo opozoriti na odgovorno in pravilno uporabo, vas seznaniti s posledicami (nepravilne uporabe) ter vas opomniti, da svoje hišne ljubljenčke ne izpostavljate hrupu petard. Počitnic še vendarle ni konec, zatorej vam želim, da bi jih preživeli kar se da čim bolj sproščeno, v krogu družine ter prijateljev. V novem letu 2018 pa vam jaz in Sledkova ekipa želimo čim več veselja, smeha ter seveda odgovornega ravnanja s pirotehniko. 🙂

 

A.G.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja