Pesem upora

Glasbeno-literarni večeri v čast Dnevu upora proti okupatorju in Dnevu Evrope (23. 4. Celje – 25. 4. Žalec – 9. 5. Velenje)

»Praznik, kot je dan upora, ne more nikomur povzročati nelagodja, če gre za razmišljanje o uporu, ki vodi ali je vodil ljudi k svobodi … Vsako izmed nas teži k svobodi – svobodi izražanja, druženja, odločanja … Svoboda nima deset tisoč imen! Njeno ime je eno: SVOBODA! In ta JE ali pa je NI! Zanjo se je bilo in se je še vedno marsikje treba boriti pokončno, s čistim srcem in jasnim ciljem, ne pa s figo v žepu. Pot do nje je pogosto tlakovana z ostrim kamenjem, ki reže do živega, a bližnjic in lažjih obvozov ni.« Tako so v vabilu in sporočilu za javnost zapisali v regionalni kulturni navezi Triangel, kjer so svoj letošnji pomladni večer posvetili Pesmi upora. Hiša kulture Celje, Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec ter Festival Velenje skupaj z mladimi ustvarjalci – Mladinskim pevskim zborom I. OŠ Žalec, Oktetom 9 in FaVoZo Gimnazije Celje – Center, GCC jazz projektom ter recitatorji z Gimnazije Celje – Center, pripravljajo tri večere, s katerimi želijo počastiti Dan upora proti okupatorju in Dan Evrope. Prvi bo na sporedu že v sredo, 23. 4. 2014, ob 19. uri v Narodnem domu Celje, drugi 25. 4. na osrednji državni proslavi v Žalcu, zadnji pa 9. 5. pred Domom kulture Velenje.

Zanimiv glasbeno-literarni večer so programsko zasnovali mladi. Generacija, ki ji uporništvo ni tuje, a njen upor povezoval le z najstniškimi leti in mnogokrat ne prav dobro razumljen, njihove besede in njihova dejanja mnogokrat po krivici prezrta … Mlade pevke in pevci, osnovnošolci iz Žalca in gimnazijci iz vse regije bodo na Trianglovih pomladih večerih uporu posvetili svoje misli in svoje ustvarjalno delo v medgeneracijskem dialogu s svojimi mentorji in občinstvom.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja