PESEM BESEDE …

… v čast 90-letnice Jakoba Ježa

V četrtek, 8. 11., bo v celjskem Narodnem domu več kot 300 mladih pevcev zapelo v čast 90-letnici slovenskega skladatelja Jakoba Ježa

Skladatelj Jakob Jež, nekdanji dijak celjske gimnazije in eden najvidnejših sodobnih slovenskih skladateljev, bo 23. novembra letos praznoval 90 let. Njemu v čast bodo mlade pevke in pevci iz Celja in regije priredili koncert njegovih skladb, ki jih je napisal za otroške, mladinske, dekliške, fantovske in mešane mladinske zbore. Koncert bo v četrtek, 8. 11., ob 19h v Narodnem domu Celje.

Gre za enega največjih projektov kulturnih šol savinjske statistične regije, saj bo kot osrednja točka koncerta, na odru Narodnega doma, zapel projektni zbor sestavljen posebej za to priložnost. V njem preveva 80 pevk in pevcev iz 25 osnovnih šol, ki nosijo naziv »kulturna šola« – tega Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje osnovnim šolam, ki so zelo aktivne na področju glasbe, plesa, folklore, gledališča, filma in likovne umetnosti. Mednje kot edina srednja šola sodi tudi Gimnazija Celje – Center. Projektni zbor bo vodila Katja Gruber, učiteljica glasbe na OŠ Nazarje in starosta otroške in mladinske zborovske glasbe v naši državi. Pod njenim vodstvom bodo mlade pevke in pevci krstno izvedli tudi skladbo Zlatolase deklice, ki jo je Jež napisal pred kratkim. Obsežno delo so mladi glasbeniki z zborovodkinjo opravili na intenzivnem pevskem vikendu 19. in 20. oktobra v Celju, kjer so obenem krstili tudi nov projekt kulturnih šol iz regije, imenovan Šola v kulturi.

Na koncertu bodo nastopili tudi Otroški pevski zbor OŠ Nazarje, mešana mladinska pevska zbora I. gimnazije v Celju in Šolskega centra Celje, Dekliški pevski zbor, Nonet+ in FaVoZa Gimnazije Celje – Center z zborovodji Barbaro Arlič Kerstein, Andrejo Ocvirk, Tomažem Marčičem, Davidom Preložnikom, Gregorjem Delejo in Gruberjevo.

Jakob Jež je vse življenje zelo tesno povezan s Celjem, zlasti z Mladinskim pevskim festivalom in  otroškimi ter mladinskimi zbori iz mesta in regije,  ki jim je posvetil velik del svojega opusa, jih redno obiskoval na vajah in koncertih ter jih spremljal na njihovi poti. Jež je sicer diplomant ljubljanske glasbene akademije, bil je dolgoletni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, član skladateljske skupine Pro musica viva, urednik glasbenih revij Grlica in Naši zbori, biltena Skladatelj, za svoje delo pa je prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo in Kozinovo nagrado za zaokrožen zborovski opus. Je skladatelj z izrazito prepoznavno in svojstveno glasbeno govorico, izpolnjeno z intimno ekspresivnostjo, z razvitim smislom za barvo in liriko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja