PEKA KRUHA Z DROŽMI: 2. del

Aktivne droži, ki po hranjenju enakomerno rastejo in upadajo, so prvi pogoj za pripravo okusnega in mehkega kruha z drožmi. Ko te enkrat imamo, potrebujemo le še malo moke, vode in soli ter pa seveda čas in voljo.

V tem prispevku je opisan način priprave kruha z drožmi, kot ga pripravljam jaz. Prilagam dva recepta, za bel in polnozrnat kruh s semeni. Sestavine so zgolj približne, moke se med seboj namreč razlikujejo, nekatere potrebujejo več tekočine, druge manj. Tu se boste morali zanesti na svoj občutek.  Če se vam bo zdelo testo pretrdo, dodajte še malo vode, če je premehko, pa še malo moke.

Zavedati se moramo, da je peka kruha z drožmi dolgotrajen postopek, daljši čas vzhajanja nam namreč ne omogoča, da bi kruh spekli še isti dan, kot ga bomo začeli pripravljati. Jaz se priprave takšnega kruha lotim zjutraj in šele naslednji dan okoli poldneva je pečen.

Pomembo je, da za peko takšnega kruha uporabimo neklorirano vodo, ne potrebujemo pa nujno tudi ekološke moke (razen za pripravo droži).

SESTAVINE ZA BEL KRUH:

sestavine za droži:

 • 10 g aktivnih matičnih droži
 • 35 g neklorirane vode
 • 50 g ekološke bele moke

sestavine za testo:

 • 40o g bele ali polbele moke
 • 2 – 2,5 dl neklorirane vode
 • čajna žlička soli

SESTAVINE ZA POLNOZRNAT KRUH S SEMENI:

sestavine za droži:

 • 10 g aktivnih matičnih droži
 • 50 g neklorirane vode
 • 50 g ekološke polnozrnate moke

sestavine za testo:

 • 120 g polnozrnate moke (pšenične, pirine, ržene, ovsene, …)
 • 80 g mešanice semen (laneno, chia, sončnično, bučno, …)
 • 200 g polbele ali črne moke
 • 2,5 – 3 dl neklorirane vode
 • čajna žička soli

PRIPRAVA:

Če smo droži hranili v hladilniku, jih vzamemo iz hladilnika in jih pustimo nekaj ur stati na sobni temperaturi. Ko droži vzhajajo in so polne mehurčkov, jih predenemo v čisti kozarec in nahranimo z moko in vodo. Če bomo pekli bel kruh, jih nahranimo z ekološko belo moko, sicer pa z ekološko polnozrnato. Kozarčka ne zapremo povsem in pustimo stati na toplem mestu, a stran od direktne sončne svetlobe.

Če smo droži posušili, v kozarčku za vlaganje čajno žličko suhih droži raztopimo v neklorirani vodi. To lahko traja kar nekaj časa, z občasnim mešanjem pa bomo proces raztapljanja precej pospešili. Nato k raztopini dodamo ekološko moko in dobro premešamo. Kozarčka ne zapremo povsem in pustimo stati na toplem mestu. Droži bi morale podvojiti volumen v času 6 – 10 ur. Takrat v posodi zmešamo moko (in semena), neklorirano vodo, sol in vzhajane droži. Zmes na hitro pregnetemo, neprodušno pokrijemo in pustimo počivati vsaj 20 minut. Potem testo še enkrat dobro pregnetemo. Testo mora biti rahlo lepljivo in mehko, vendar še zmeraj gosto. Dobro pregneteno testo oblikujemo v hlebček in ga vzhajamo v neprodušno zaprti posodi 8 – 12 ur oziroma tako dolgo, da  podvoji svoj volumen. Vzhajano testo bi moralo tudi rahlo dišati po kislem.

Testo previdno predenemo iz posode na pomokan kuhinjski pult in ga oblikujemo v hlebček, ki naj potem vzhaja še 2 -3 ure v vzhajalni košarici ali v peharju.

Pečico segrejemo na 250˚C. Kruh bo najbolje uspel, če ga bomo pekli v steklenem pekaču  s pokrovom. Pomembno je, da pekač segrejemo v pečici, da se testo nanj ne bo prijelo, nato pa vanj previdno zvrnemo vzhajan hlebček, naredimo nekaj zarez, posodo pokrijemo s pokrovom in jo damo v pečico. Po dvajsetih minutah peke temperaturo pečice znižamo na 170˚, pokrov pa odstranimo. Kruh pečemo še nadaljnjih 20 minut. Ko je pečen, ga zavijemo v čisto kuhinjsko serveto, da se skorja nekoliko zmehča.

V naslednjem prispevku boste izvedeli, kako ravnati, kadar droži ne delujejo tako, kot si želimo. Ko se znajdemo v takšni situaciji je namreč dobro vedeti, zakaj se je to zgodilo in kaj storiti, da bodo droži ponovno oživele.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja