Osemnajstletni Kristjan pomaga otrokom, ki jim otroštvo ni naklonjeno

Kristjan je simpatičen četrtošolec programa predšolska vzgoja, ki se v prostem času rad druži s prijatelji, raziskuje zgodovino in izredno rad pomaga.

V 2. letniku je postal razredni tutor. Njihova naloga je pomagati mlajšim dijakom pri prehodu iz osnovne v srednjo šolo  in pri učenju.

Leto kasneje je prevzel organizacijo celotne tutorske mreže na GCC.

Rad išče načine, da bi šolske ure in učenje bolj približal mladostnikom. Januarja letos je preizkusil nekaj metod poučevanja na Osnovni šoli Ljubečna, kjer je poučeval osmošolce.

Praksa predstavlja pomemben del njegovega srednješolskega programa. Ker obenem tudi zelo rad potuje in raziskuje Evropo, jo je v 3. letniku kar dvakrat opravljal izven meja Slovenije – v Španijo in na Portugalsko.

V prostem času pa organizira dobrodelne projekte.

V lanskem šolskem letu je z akcijo #zaPalčico postal gonilna sila dobrodelnosti na Gimnaziji Celje – Center (GCC). Na šoli in v njeni okolici je v preteklih dveh letih organiziral veliko dobrodelnih akcij in koncertov. Do sedaj je zbral že za dobrih 20.000 evrov donacij predvsem v obliki materiala.

GCC sicer slovi po razvejani humanitarni dejavnosti in številnih akcijah. Najbolj znana med njimi je tradicionalni jesenski dobrodelni koncert. Tega so dijaki v tem šolskem leti pripravili že enajstič zapored.

Akcija #zaPalčico

Varna hiša Palčica v Grosuplju nudi zavetje otrokom, ki so žrtve zlorab. Kristjan je zanjo izvedel v medijih in se odločil, da bo pomagal. Tako je v novembru in decembru 2017 oziroma januarju 2018 organiziral veliko zbiralno akcijo, pri kateri mu je na pomoč priskočila vodja Palčice Manuela Ham.

Svojo idejo je predstavil ravnatelju GCC Gregorju Deleji, ki je akcijo podprl. Z velikim odzivom na šoli, dobro promocijo na družabnih omrežjih in podporo lokalnih in nacionalnih medijev, je akcija iz šolske prerasla v nacionalno. Poleg celjskih so sodelovali še vrtci iz Gorenjske, Notranjske in Primorske. K akciji pa so pristopila tudi nekatera podjetja (Vivapen, Violeta, Tosama, Bosio in Spar Slovenija).

Skupaj so zbrali za tri kombije potrošnega materiala, ki ga v hiši najbolj potrebujejo: plenice, hrano z daljšim rokom trajanja, šolske potrebščine in podobno.

»Ta akcija je bila zelo pomembna za otroke, ki jim otroštvo ni naklonjeno,« pravi Kristjan.

Istočasno je na šoli potekal projekt za pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Celje. Dijaki so obdarili otroke, ki so morali praznike preživeti v bolnišnici. Predali so jim unikatne didaktične igrače, ki so jih dijaki GCC izdelali pri strokovnem modulu matematika za otroke.

Akcija #zaMaloHišo

Nekaj zbranega materiala je podaril tudi Mali hiši na Pilštanju, ki vrsto let skrbi za ogrožene otroke iz cele Slovenije.

V šolskem letu 2018/19 pa je z zbiranjem materiala za Malo hišo nadaljeval. V novembru in decembru je organiziral akcijo, v katero je vključil še vrtce iz različnih krajev po Sloveniji (Žalec, Šentjur, Žiri pri Sv. Ani na Gorenjskem in Ljubečna) in šole (Vojnik, Ljubečna, Lava in II Celje).Skupaj so zbrali za skupno dva kombija potrošnega materiala.

Kristjan je letošnje šolsko leto sodeloval tudi pri organizaciji dobrodelnega teka sedanjih in nekdanjih dijakov GCC. Izkupiček teka, koncerta ob obletnici šole in dobrodelnega koncerta je bil namenjen Lani, deklici s cerebralno paralizo.

Njegov zadnji dobrodelni projekt pa je ponovoletno druženje dijakov GCC z upokojenci v Domu ob Savinji v Celju. Dan so jim polepšali z pesmimi, darilci in slaščicami.

Kristjan je za svoja prizadevanja dobil nagrado Mladinskega centra Celje in Mestne občine Celje za prostovoljno delo. Gimnazija Celje – Center pa je tudi zaradi Kristjana dobila nagrado Slovenske filantropije Junaki našega časa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja