OROŽJE PROTI EPIDEMIJI

Medsebojno sodelovanje – na prvi pogled le preprosta besedna zveza, ki v sebi skriva čaroben, ljubeč pomen. Potrebno jo je osvojiti in ponotranjiti ter navzven nesebično izkazovati.

Tega se v času epidemije močno zavedajo vsi zdravniki, medicinske sestre, policisti, trgovci, komunalni delavci, gasilci in ostali heroji, ki kljub veliki izpostavljenosti virusu vsak dan hodijo v službo. Skrbijo, da so naše osnovne potrebe zagotovljene, medtem ko ostali doma pridno gledamo televizijo. Brez sodelovanja, okuženi ne bi dobili ustrezne zdravstvene oskrbe, na policah v trgovini ne bi bilo hrane, ljudje pa bi se brez policijskega nadzora še vedno skupinsko gibali po javnih površinah.

Poseben aplavz moramo nameniti tudi prostovoljcem, ki se kljub potencialni nevarnosti odločijo nesebično pomagati, v zameno pa želijo le kakšen topel nasmeh ali lepo besedo. Ti se odločijo pomagati ranljivim skupinam, čeprav ima kdo izmed njih za sabo že nekaj urno službo ali šolo. Skrbijo, da socialno ogrožene družine dobijo hrano in starostnikom na dom prinašajo topel obrok in potrebna zdravila

Zavedati se je treba, da ne bije vsak individualne bitke s koronavirusom, temveč je to ekipni boj celotnega sveta. Čisto vsi smo na tem »bojišču«. Izkoristimo ta čas, da kot narod stopimo skupaj ter si s skupnimi močmi pomagamo do lažjega sobivanja.

Kako to storiti? Kako lahko v teh časih pomagam?

1. Namesto starejših ljudi pojdimo po nakupih, na banko, pomagajmo jim pri vsakdanjih opravkih, pri plačevanju preko spleta, saj so ravno oni najbolj rizična skupina za okužbo. Pokličite babico, dedka, sosedo ter jim olajšajte vsakdan.

2. V svojem kraju se vpiši v bazo prostovoljcev Rdečega Križa Slovenije, kjer boš lokalno pomagal rizičnim skupinam. Pogoj za vpis je le polnoletnost.

3. Podpri domače kmete in pridelovalce z nakupom izključno slovenskih izdelkov. Tako boš pomagal/-a manjšim podjetjem, ki se v tem času spopadajo z gospodarsko krizo.

4. Daruj kri. Kljub temu da se v tem času ne izvaja veliko operacij, v bolnišnicah in zdravstvenih domovih vseeno primanjkuje krvi. V zadnjih dveh tednih je število darovanj padlo za 20%.

5. Podarite kilogram moke, paket testenin, liter mleka socialno ogroženim družinam. V tem času bijejo dodatno bitko s praznimi želodčki svojih otrok, ki zaradi šole na daljavo ne dobijo vsaj enega toplega obroka na dan.

Virus ne izbira! Ne zanima ga vaš socialni status, količina denarja na banki, kakšno hišo imate, katero znamko telefona uporabljate…Ogroženi smo prav vsi in le z medsebojnim sodelovanjem lahko pričakujemo boljše napovedi za prihodnost. Pomagajte ljudem v stiski, saj nikoli ne veste, kdaj se boste znašli v njihovem položaju.

Š. K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja