Orffomanija na GCC

Verjetno je vsakdo na šoli videl vsaj en plakat na katerem je pisalo Orffomanija … In za tiste, ki se sprašujete kaj je to – Orffomanija je vsakoletnoa prireditev slovenskega društva Carla Orffa, ki neguje izjemno didaktično zapuščino tega velikana evropske glasbe 20. stoletja in je vsakoletni pobudnik republiškega srečanja vrtčevskih, osnovnošolskih in srednješolskih glasbenih zasedb, ki izvajajo Orffova dela.

Carl Orff (1895-1982), širši javnosti znan predvsem po veličastni kantati Carmina Burana, je soustanovitelj »Guentherjeve šole« za gimnastiko, glasbo in ples v Münchnu, kjer je bil od leta 1925 do svoje smrti vodja glasbenega oddelka. Predvsem se je ukvarjal z otroki in razvil mnoge teorije v glasbenem izobraževanju, po njem pa se imenuje tudi niz glasbil.

Orffomanija že vrsto let nastaja v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo ter šolami in letošnje, že 21. srečanje nadarjenih mladih, smo gostili na naši šoli. Prvi koncert se je začel ob 9:00, drugi pa ob 11:15 v naši športni dvorani. Tudi letos so nastopajoči predstavili izjemno pester in ustvarjalen glasbeni program, saj je Orffovo glasbeno ustvarjanje širok glasbeni svet, kjer lahko vsak najde prostor za ustvarjalnost, izvirnost in predvsem pa mesto za veliko veselje do glasbe. Nastop na Orffomaniji je druženje mladih glasbenikov in njihovih mentorjev, kjer s svojim kratkim nastopom prikažejo svoje celoletno delo. V goste je prišlo kar 23 Orffovih skupin – 1 vrtčevska, 19 osnovnošolskih in 3 srednješolske, ki so se strokovni komisiji predstavili z izborom ustvarjanja aktualnega šolskega leta. Ponosni smo tudi na to, da je na Orffomaniji 2016 imela svoje predstavnike tudi GCC, dijake 2. j, 3. h in 3. j razreda.

To je bilo samo srečanje in ne tekmovanje, zmagovalci so vsi nastopajoči, najboljši pa bodo nastopali še na različnih prireditvah. Vsem želimo veliko sreče!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja