Oktet 9 v Lienzu in Subotici

Celjski kulturni ambasadorji na oktobrskih gostovanjih v Avstriji in Srbiji

Po uspešnih turneja v Bosno in Hercegovino in na Hrvaško v prvem delu letošnjega leta, se je Oktet 9, zasedba nekdanjih dijakov Gimnazije Celje – Center, ki deluje pod okriljem alumni Društva GCC v začetku oktobra podala še na dve krajši turneji v Avstrijo in Srbijo. V vzhodnotirolskem mestu Lienz so bili 4. in 5. 10. osrednji gostje tradicionalnega jesenskega festivala Kranzlsingen, v Srbijo pa so odpotovali na povabilo društva Slovencev Triglav Subotica. 11. 10. so osvojili srca mednarodnega občinstva, ki je nastop zasedbe v osrednji dvorani subotiške mestne hiše pospremilo s stoječimi ovacijami, dan kasneje pa so, skupaj z delegacijo II. osnovne šole Celje, predstavljali knežje mesto na enem največjih dogodkov za otroke in mlade v Srbiji – prireditvi Mavrica v okviru Dječji danov, ki nastajajo v organizaciji številnih slovenskih društev in Nacionalnega sveta Slovencev, ki deluje v tej državi. Turnejo je podprl tudi Urad za Slovence v zamejstvu in tujini.

Oktet 9 sicer sodi med eno najaktivnejših slovenskih a cappella zasedb, saj fantje na leto odpojejo več kot 100 koncertov ter so izjemno aktivni tudi na mednarodnem področju, saj se vsako leto podajo vsaj na dve turneji. Zasedbo so sicer ustanovili dijaki celjske gimnazije Center leta 2006, že od vsega začetka deluje pod umetniškim vodstvom prof. Gregorja Deleje, od lanskega leta kot del društva nekdanjih dijakov te šole. V tem času je skupina, ki jo sicer odlikuje izjemno pester repertoar, ki obsega tako dela klasičnih skladateljev, kot tudi številne priredbe ljudske in popularne glasbe, osvojila številna priznanja na domačih in mednarodnih tekmovanjih. S koncerti so osvajali odre že po vsem svetu in nastopali v Avstraliji, na Tajvanu, v ZDA, na Malti, Kanalskih otokih, Veliki Britaniji, na Hrvaškem, v BiH in Avstriji. Oktet 9 je tudi pobudnik in soorganizator mednarodnega festivala vocal play in a cappella glasbe Vokalne igre, ki že od leta 2009 poteka v knežjem mestu.

Do novega leta so pred fanti še številni koncerti po vsej državi, v drugi polovici letošnje sezone pa bodo odpotovali še na koncertni turneji na Madžarsko in na Kanarske otoke, poletni meseci prihodnjega leta pa bodo v znamenju turneje v Kanado in tradicionalne jadralne turneje po jadranskih otokih.

Oktet_Subotica1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja