Oktet 9 prešernoval s Slovenci v BiH

Kratka turneja Okteta 9 ob slovenskem kulturnem prazniku k slovenskim društvom v Sarajevu in Zenici

Oktet 9 sodi med prepoznavnejše slovenske a cappella zasedbe, združuje pa 9 nekdanjih dijakov naše šole in deluje v okviru Društva GCC, ki je z lanskim letom povezalo nekdanje in sedanje dijake ter učitelje šole. Zasedba, ki jo vodi prof. Gregor Deleja, je bila ustanovljena leta 2006 in se lahko pohvali z izjemno bogato koncertno dejavnostjo ter številnimi mednarodnimi turnejami, ki so fante vodile v ZDA, Avstralijo, Veliko Britanijo, na Kanalske otoke in Malto, v Avstrijo, na Hrvaško in v BiH, kamor so se fantje podali tudi na svojo zadnjo koncertno pot ob slovenskem kulturnem prazniku in 8. in 9. februarja nastopili za slovenska društva in bosansko javnost v Sarajevu in Zenici.

Oktet9_Sarajevo1

Na dveh razprodanih koncertih so fantje v vlogi ambasadorjev slovenske kulture predstavili pretežno slovenski program, od ljudskih pa do popularne glasbe ter nekaj priredb bosanske in makedonske pop in etno glasbe. Sarajevski koncert si je v Centru za dijecu i omladino ogledal tudi veleposlanik Republike Slovenije v BiH, nj. eksc. Andrej Grasselli, koncert v Zenici pa je za arhiv posnela tudi nacionalna televizija BiH in tudi sicer sta koncerta požela dobro medijsko pozornost po celi federaciji ter tako na svojevrsten način poskrbela za promocijo slovenske kulture in ustvarjalnosti.

Okte9_Sarajevo2

Do konca sezone Oktet 9 čakajo še številni koncerti po vsej državi, kratka poletna turneja na Hrvaško in jesenska na Madžarsko, v Srbijo in Romunijo, tradicionalno pa bodo v mesecu maju pripravili tudi pomladni koncert, ki bo 16. 5. v celjskem Mestnem kinu Metropol, ki so ga, v duhu časa, izbora zanimivega programa ter priredb, poimenovali kar »levo-desno-sredinski koncert za vse generacije«.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja