Oktet 9 ponovno navdušil na tujih tleh

Tradicionalna turneja Okteta 9 ob Dnevu državnosti k rojakom v BiH, 27. – 29. 6. 2014

Oktet 9, zasedba nekdanjih dijakov Gimnazije Celje – Center, ki deluje v okviru Društva GCC, sodi s stalno koncertno dejavnostjo in odmevnimi mednarodnimi turnejami med najaktivnejše a cappella zasedbe na naših tleh. Že tradicionalno se fantje vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku in Dnevu državnosti podajo na obisk k rojakom v zamejstvu in tujini, in tako so pretekli konec tedna gostovali v BiH, natančneje v Banja Luki in Slatini, kjer so z dvema koncertoma dopolnili slovesnosti ob slovenskem državnem prazniku, ki so jih pripravili v Društvu Slovencev Triglav Banja Luka.

V Republiki srbski na severu BiH živi močna slovenska skupnost, ki s svojim društvom zelo močno dopolnjuje kulturni utrip tamkajšnje prestolnice in širše regije. Gre za eno najbolj dejavnih društev Slovencev v BiH, ki s promocijo slovenskega jezika in kulture skrbi za vzgojo številnih generacij in prispeva k tvornemu in zglednemu medkulturnemu dialogu med matico in BiH. Oktet 9 se je številnemu občinstvu predstavil na celovečernem koncertu v osrednji dvorani Banskih dvorov in s pestrim slovenskim in mednarodnim programom navdušil številne protokolarne goste iz Sarajeva in Banja Luke ter zbrano občinstvo. Drugi dan pa so fantje nastopili na V. slovenskih dnevih, tradicionalnem srečanju Slovencev živečih v BiH, ki so potekali v zdraviliškem mestecu Slatina v bližini Banja Luke.

S turnejo v BiH je Oktet 9 pod umetniškim vodstvom Gregorja Deleje uvedel sklepni del letošnje sezone v kateri je doslej odpel že več kot 50 koncertov. Že čez nekaj dni se bo zasedba podala na kratko koncertno turnejo po jugovzhodni Tirolski, sledijo številni koncerti po Sloveniji, novo sezono pa bodo meseca septembra začeli s celovečernim koncertom na trgu pred Mestnim kinom Metropol, jesen pa bo v znamenju turneje na Sicilijo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja